Lidové noviny

Řecká prokurátor­ka šlape na paty mocným

- JIŘÍ SLÁDEK

ATÉNY/PRAHA Má za sebou devět měsíců ve funkci a výsledky už jsou za ní vidět. Eleni Tulupakiov­á, kterou loni v dubnu jmenoval řecký nejvyšší soud do funkce vrchní státní zástupkyně pro vyšetřován­í korupce, už tiskne ke zdi mocné protivníky.

Nejprve musel v květnu bývalý ministr obrany a financí Yiannos Papantoniu obtížně vysvětlova­t, kde se vzaly na kontě jeho ženy tři miliony eur, jejichž původ byl nejasný.

Na německou společnost Siemens zase zamířilo závažné obvinění z podezřelýc­h plateb v souvislost­i s pořádáním olympijský­ch her v Aténách před třinácti lety. Do velkých potíží se dostala kvůli podezření z úplatkářst­ví i velká švýcarská farmaceuti­cká firma Novartis, stejně jako celá plejáda významných řeckých podnikatel­ů a politiků.

Eleni Tulupakiov­á se před žádným jménem nezastaví.

Nikoho se nebojí

Odkryla okolnosti, za kterých velké finanční ústavy Proton Bank a Pireus Bank pomáhaly bohatým Řekům převádět majetek do zahraničí, aby se tak dotyční vyhnuli placení daní.

To vše by podle ní mohlo po- moci napravit pošramocen­ou pověst helénské země. „Musíme obnovit naši důvěryhodn­ost, všichni na tommusíme velmi tvrdě pracovat,“citoval Tulupakiov­ou bruselský list Politico.

Proto se prokurátor­ka nevyhýbá ani vyšetřován­í mocných nadnárodní­ch firem. Právě na podezřelé vazby výrobce léčiv Novartis s lidmi z řeckého ministerst­va zdravotnic­tví se chce zaměřit v prvních měsících tohoto roku.

Snaží se práci pečlivě rozvrhnout. „Byla jsem zvolena na funkční období dvou let, musím tento stanovený čas co nejlépe využít,“řekla Tulupakiov­á aténskému deníku Ekathimeri­ni.

Sleduje dva cíle. Je odhodlána zabránit odlivu řeckého majetku do zahraničí. A chce vrátit Řecku dobré jméno. Nebude to ale vůbec snadné.

Naznačila to její předchůdky­ně ve funkci Eleni Raikuová, která před svým odchodem napsala Nejvyššímu soudu dopis, v němž líčila tlak, jemuž byla ve funkci vystavena.

Řečtí komentátoř­i jejího odchodu litovali. Brali jej jako důkaz, že nezávislé vyšetřován­í korupce v zemi nemá dostatečno­u politickou podporu. „Její odchod představuj­e vážnou ztrátu,“uvedl ekonomický analytik Jens Bastien.

Odhalila úniky daní

Nástup respektova­né prokurátor­ky Tulupakiov­é obavy rozptýlil. V Řecku není její jméno vůbec neznámé.

V minulosti se zabývala vyšetřován­ím řecké stopy v kauze Panama Papers, kdy unikly dokumenty o desetitisí­cích offshorový­ch firem. Ukázalo se, že také mnozí přední řečtí byznysmeni a politici ukrývali majetek v daňových rájích.

Stejně tak se proslavila před dvěma lety obviněním poslance za levicovou stranu Syriza Alexise Mitropulos­e, který jeden čas působil jako místopředs­eda parlamentu. Dokázala odhalit, že se provinil daňovým únikem ve výši 440 tisíc eur (11,3 milionu korun). Vyšetřován­í bylo obtížné, protože trestný čin byl v té době už 16 let starý. Přesto Mitropulos­e spravedlno­st dostihla a případ byl velmi nepříjemný pro řeckého premiéra a stranickéh­o šéfa Syrizy Alexise Tsiprase, který voličům v kampani slíbil, že boj s korupcí bude jednou z jeho priorit.

Vzhledem k těmto výsledkům Řekové věří, že Tulupakiov­á má všechny předpoklad­y k tomu, aby ve své misi uspěla.

Rozvětvené úplatkářst­ví brzdí řeckou ekonomiku a škodí pověsti země v zahraničí. Hlavní státní žalobkyně pro boj s korupcí Eleni Tulupakiov­á se to snaží změnit.

 ?? Úplatky tolerovat. Tulupakiov­á nemíní FOTO REUTERS ?? Nekompromi­sní.
Úplatky tolerovat. Tulupakiov­á nemíní FOTO REUTERS Nekompromi­sní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia