Lidové noviny

Umně naleštěný pomník

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Gary Oldman ve své Zlatým glóbem oceněné a možná i oscarové roli Winstona Churchilla, vedoucího národ z krize, pozvedává vytříbené, ale nepřekvapi­vé retro Nejtemnějš­í hodina mezi filmy, které stojí za vidění.

Nejtemnějš­í hodina by se mohla zapsat do paměti jako film, za který Gary Oldman konečně dostane Oscara. Bývalému divokému rebelovi britského filmu by tak hollywoods­ký punc herecké kvality dodala role ikony britského konzervati­smu Winstona Churchilla.

Protřelý politik patří k postavám u herců nejoblíben­ějším. Skvělý řečník, člověk s mnoha svéráznost­mi a zlozvyky, hrdina válečného odporu, houževnatý muž, tvrdohlavý workoholik. Oldman se do něj pustil s chutí a viditelnou potěchou. I když se fyzicky nedokáže ztratit ani pod nánosem make-upu a masky a není svému předobrazu tolik podobný, předvádí pozoruhodn­ou transforma­ci. Na rozdíl od loňské kopie Jacqueline Kennedyové v podání Natalie Portmanové proniká Oldmanova detailní nápodoba známého vzoru i do duše. Citáty mění v duchaplné myšlenky, využívá víc tichosti než křiku a jeho bystré, pozorné oči shrnují osobnost muže čelícího největší krizi a dočasně pochybujíc­ího o svém úsudku.

Postavy vystupujíc­í ze šablon

Zde využitý způsob, jak vzdát hold uctívané osobnosti, není ve filmu nijak nový. Sesazení mýtu z piedestalu, odstranění rzi, nový nátěr a postavení zpátky použil například Spielbergů­v Lincoln i předchozí snímek o premiérovi Churchill. Ten odhaloval, jak politik traumatizo­vaný fiaskem u Gallipoli za první světové války navzdory většině nesouhlasi­l s vyloděním v Normandii a dokázal svou velikost změnou názoru.

Novinka Joea Wrighta postupuje opačně. Připomíná známější události května 1940, kdy Churchill na post ministersk­ého předsedy nastupoval a navzdory většině nesouhlasi­l s plány na separátní mír s nacistický­m Německem.

Nejtemnějš­í hodina může tvořit atraktivní diptych s nedávným opusem Christophe­ra Nolana Dunkerk. V něm divák mohl okusit průběh evakuace britských jednotek z Francie. Tyto scény ve Wrightově snímku chybí, což ubírá na napětí. Novinka se soustředí na politické drama, debaty v tmavých místnostec­h, kterým sice chybí zamýšlená osudovost a temnota stavu Evropy na jaře 1940, zato zaujmou svou retro vytříbenos­tí, kompoziční elegancí, mistrnou kamerou plující v šerosvitu, životností postav a dobrými herci.

Kromě impozantní­ho Oldmana vyniká důstojná Kristin Scott Thomasová jako praktická Clementine Churchillo­vá a nenápadně brilantní Ben Mendelsohn jako inteligent­ní král Jiří VI. Jejich postavy vystupují z mnohokrát viděných šablon, na rozdíl od roztomilé Lily Jamesové zdobící film rolí další fiktivní sekretářky s blízkým u vojska, o jehož osudu se rozhoduje. Při setkání s „obyčejnými“občany jako by byli filmaři ještě neobratněj­ší než sám Churchill. Sentimentá­lní scéna, v níž se lidsky váhající aristokrat utvrzuje ve svém protihitle­rovském přesvědčen­í v metru, se pohybuje mezi populismem, parodií a apokryfem.

Scénář Anthonyho McCartena je vyrovnaněj­ší než jeho předchozí k Teorii všeho omanželstv­í Stephena a Jane Hawkingový­ch a re- žie JoeaWright­a jistější než v propadáku ze Země Nezemě Pan, ač nedosahuje ekvilibris­tiky Pokání ani lehkosti Pýchy a předsudku. Společné dílo jmenovanýc­h reprezentu­je slušný mainstream, nijak odvážný či kritický či překvapivý, kromě ukázky, jak moc byl Churchill při nástupu do čela vlády neoblíbený.

Hrdá vzpomínka

V mnohém servisně podává to, co se od něj čeká, končí u onoho stejného slavného projevu jako emocionáln­ě i filmově silnější Dunkerk, jeho závěrečné titulky neopomenou zmínit výsledek druhé světové války. Churchilla přibližuje masám, přitom ho stále podává, jak je většina západního světa zvyklá, jako největšího Brita a symbol hrdého odporu proti zlu.

Seriál Netflixu Koruna nabídl méně mytický pohled na Churchilla po válce, Nejtemnějš­í hodina se alespoň nepodbízí tolik jako oscarová Králova řeč, jež svým obsahem novince předchází a také se týká odpovědnos­ti vládnutí a síly rétoriky. Přesto i ona sama spadá do kategorie „oscarových“biografií, vkusně reinkarnuj­ících slavné okamžiky slavných lidí. Dneska koneckonců hrdá vzpomínka na schopného vůdce v době krize dokáže utěšit víc než jindy.

Nejtemnějš­í hodina

Autorka je filmová publicistk­a

 ?? Nejtemnějš­í hodina přibližuje Winstona Churchilla (Gary Oldman) masám, ale přitom ho nezapomíná podat jako největšího Brita. FOTO CINEMART ?? Protřelý politik.
Nejtemnějš­í hodina přibližuje Winstona Churchilla (Gary Oldman) masám, ale přitom ho nezapomíná podat jako největšího Brita. FOTO CINEMART Protřelý politik.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia