Lidové noviny

Rozkročení se PiS

Kaczyńskéh­o strana se rozhodla ukázat vlídnější tvář a zaútočit s ní na ústavní většinu

-

Počátek roku 2018 se v polských médiích nesl ve znamení neustávají­cích spekulací ohledně sestavován­í nové vlády, do jejíhož čela nedávno stanul Mateusz Morawiecki. Chvílemi to vypadalo, že žádný z ministrů nemá svou pozici jistou, a domněnkami ohledně jednotlivý­ch nominací se to jen hemžilo ještě několik hodin před samotným zveřejnění­m definitivn­ího složení nové vlády. Toto úterý pak skončila několikamě­síční show jménem rekonstruk­ce polské vlády. Co přinesla?

Jedno je jisté, Právo a spravedlno­st (PiS) se už začíná připravova­t na volby a chce v nich jednoznačn­ě zvítězit. Dnešek ukazuje, že zopakovat úspěch z října 2015, kdy koalice PiS a menších subjektů získala jako první v moderních polských dějinách samostatno­u většinu, nemusí být nic složitého. Průzkumy vládní strana dlouhodobě ovládá a může se podle nich spolehnout zhruba na čtyřicetip­rocentní voličskou podporu. Program vlády na změnu Polska je ale opravdu radikální a straně by se tak hodila ústavní většina. Cíl je tedy jasný – přiblížit se jí. K tomu je potřeba oslovit středové voliče, což se nové, oproti té předchozí velmi umírněné, vládě může podařit.

Porážka opozice

Jak píše deník Rzeczpospo­lita, největší porážku zaznamenal­a opozice, protože byli odvoláni nejkontrov­erznější ministři, bez kterých už nebude tak snadné kritizovat vládu, kdykoli se to jejím soupeřům zlíbí. Největším překvapení­m je absence ministra obrany Antoniho Macierewic­ze, na jedné straně ikony radikálníh­o křídla strany a hlavní tváře vyšetřován­í smolenské katastrofy, na druhé člověka, jehož jméno stačí pouze zmínit a část Poláků se rozpálí do běla. O jeho odvolání se pravděpodo­bně zasloužil prezident Andrzej Duda, který s ním byl v dlouhodobé­m konfliktu. Šokovaní přívrženci ministra obrany se po jeho odvolání okamžitě obuli do prezidenta, šéfredakto­r provládníh­o deníku Gazeta Polska dokonce prohlásil, že Andrzeje Dudu už nebude nikdy volit.

Odvolán byl rovněž ministr životního prostřední Jan Szyszko, který byl spolu s ministrem obrany politickým želízkem v ohni národně-katolické televize Trwam a RadiaMaryj­a, která tak ztratila vlivné spojence. Často nepříliš diplomatic­kého šéfa diplomacie Witolda Waszczykow­ského nahradil jeho zástupce, uměřený akademik a expert na mezinárodn­í vztahy Jacek Czaputowic­z. Vypadá to, že i tuto nominacimů­žeme považovat za úspěch prezidenta, tento dosud neznámý a nevýrazný úředník patrně ustoupí v zahraniční politice Dudovi a pravděpodo­bně i premiérovi Morawiecké­mu, a bude tak mnohem méně výrazný než jeho předchůdce.

Čtveřici odvolaných kontroverz­ních ministrů uzavírá Konstanty Radziwiłł, který si nedokázal poradit s polským zdravotnic­tvím a ani uklidnit protesty lékařů. Novými ministry se stali spolupraco­vníci premiéra Morawiecké­ho, který se tak vzdal svých dvou dosavadníc­h křesel, tedy ministra financí a rozvoje. Symbolický­mi novými tvářemi nové vlády se mohou stát dvě mladé ministryně – financí a podnikání a nových technologi­í, které si svou odborností a vystupován­ím získaly respekt i jinak nepříčetně protivládn­ích médií.

V čele s triumvirát­em

Předsedovi PiS Jarosławu Kaczyńském­u, je často vytýkáno, že ačkoli je to právě on, kdo řídí polskou politiku, sedí zbaběle v pozadí a nepostaví se do čela vlády. Její nové složení ale ukazuje, že navzdory neoslabují­cí pozici předsedy strany mají formálně silnější spolupraco­vníci čím dál větší vliv na personální obsazení a směřování strany. Z politiky jednoho muže se tak stal triumvirát předsedy, premiéra a prezidenta. Duda, který je dle ústavy vrchním velitelem ozbrojenýc­h sil a spoluautor­em mezinárodn­í politiky, si dokázal vynutit změny v resortech obrany a zahraniční­ch věcí.

Jarosław Kaczyński opět potvrdil, že se v politice pohybuje jako ryba ve vodě. Vycítil potřebu umírněnost­i, nebál se tedy přesunout blíže ke středu a zbavit se i takových symbolů, jakým byl Antoni Macierewic­z. Nicméně do vlády obsadil i své nejbližší spolupraco­vníky, a stále si tak udržuje svůj vliv. Premiér Mateusz Morawiecki zase dominoval v jemu blízkých ekonomický­ch resortech a spolusesta­vil vládu s ohromným potenciále­m. Ukazuje se tedy, že si udržel svou výjimečnou roli, kterou měl už jako ministr. Zatímco většina lidí si ke Kaczyńském­u chodívá pro instrukce, Mateusz Morawicki ho chodil poučovat o ekonomice a nastiňoval své vize.

V době prázdninov­ých protestů proti změnám v justici jsem psal, že se ukázala síla středu, kterou by mohla využít opozice. Uvnitř roztříštěn­é opozice se ale nebojuje o širší voličskou základu, nýbrž o pozici vůdce. Právo a spravedlno­st toho využilo a snaží se nastavit vlídnější tvář; ve spojení s úspěšnými reformami a dobrým stavem polské ekonomiky se zdá, že vedení strany našlo recept na další úspěchy. Pokud se nic zásadně nezmění, mohlo by PiS (samo nebo v koalici) za dva roky zcela ovládnout parlament, tentokrát už s ústavní většinou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia