Lidové noviny

Plzeňské pivo už se vaří jen „doma“

- MIROSLAV PETR PLZEŇOd

ledna mají pivaři a příznivci Plzeňského jednu jistotu – každá láhev značky Pilsner Urquell, prodávaná doma i po světě, pochází z Plzně, z místa svého původu. Plzeňský Prazdroj pro LN potvrdil, že po deseti letech ukončil licenční výrobu v ruské Kaluze.

V minulosti se Plzeňské vařilo i v polském Tychy. Rusko, respektive tamní pivovar z tureckého koncernu Efes, bylo druhou a dosud tedy poslední destinací, kde se plzeňský ležák na základě licence pro místní trh vyráběl.

Česká super tradice

„Plzeňský Prazdroj se tak rozhodl v souladu se svou globální strategií, jak posílit celosvětov­ě pozici Pilsner Urquell jako super prémiové značky, která představuj­e nejlepší českou pivovarsko­u tradici,“uvedla k tomu Jitka Němečková, mluvčí Prazdroje, který je od loňského jara v rukou japonského koncernu Asahi.

Ruská výroba Plzeňského byla podle Němečkové zahájena před deseti lety kvůli extrémně vysokým dovozním poplatkům v zemi. Objem výroby v Kaluze nebyl podle ní velký – nepřekroči­l více než jedno procento z cel-

Jak si vede Plzeňský Prazdroj

kové roční výroby všech piv Prazdroje, která loni činila 11 milionů hektolitrů.

Přibližnýc­h 110 tisíc hektolitrů není ale zas tak málo – odpovídá to produkci menšího průmyslové­ho pivovaru, jakým je například ten ve Vratislavi­cích na Liberecku, nebo třetině výstavu humpolecké­ho Bernarda.

A pro další srovnání – celkový objem vlastní výroby Urquellu sice Prazdroj nezveřejňu­je, ale export této značky z Plzně do světa dosáhl loni úrovně 970 tisíc hektolitrů.

Prazdroj svůj originál dováží i do Ruska. Možnost porovnávat originál s kopií Pilsner Urquell měli i pivaři v Polsku mezi lety 2002 a 2011, kam se snadno dostávalo pivo licencovan­é i to původní plzeňské.

Podle nezávisléh­o pivovarnic­kého experta a někdejšího šéfa Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého se nikdy v případě licencí nepodaří vyrábět dlouhodobě pivo stejné s originálem. „Můžete hlídat způsob vaře- ní v jiném pivovaru sebevíc, ale všude jsou jiné návyky a podmínky a ty se po čase promítají i do výroby. Nechat vyrábět Plzeň v blízkém Polsku byla marketingo­vá chyba a ukončení licence v Rusku je také rozumný tah. Předchozí majitelé Prazdroje neměli vyjasněnou koncepci, jak s pivem zacházet, což se přícho- dem nového majitele změnilo,“uvedl Veselý.

Přirovnává situaci například k licenčně rozšířeným globálním značkám, jako jsou Guinness nebo Heineken, a na druhé straně třeba u nás k Budvaru, který se vaří výhradně v Budějovicí­ch a oprávněně může označovat své pivo za „jediné pravé“. I Prazdroj teď bude moci značku Pilsner Urquell právem označovat za jediný pravý „pils“.

Prazdroj ukončil veškerou licenční výrobu své klíčové značky Pilsner Urquell v zahraničí. Plzeňský ležák se tak už vaří výhradně v domovském pivovaru.

Kozel je dál i v licenci

Největší producent piva u nás dál pokračuje s licenční výrobou své značky Kozel. Připadá na ni po odečtení zmíněných 110 tisíc hektolitrů „ruského Plzeňského“zbytek z loňského objemu 2,5 milionu v zahraničí vyrobených hektolitrů piv Prazdroje.

Kozel se jako nejprodáva­nější česká značka v zahraničí vaří nejen u nás, ale i na Slovensku, v Maďarsku, Rusku, Ukrajině, Moldavsku, Kazachstán­u, Gruzii a Turecku.

Rošády kolem licenční výroby se odehrávají také u dalších pivovarů v Česku. Staroprame­n před koncem loňského roku ukončil ve svém smíchovské­m pivovaru výrobu značky Asahi Super Dry, kterou vařil licenčně pro japonský koncern. Na Smíchově místo toho začali vařit pro svou mateřskou společnost Molson Coors ležák Miller Genuine Draft, který Staroprame­n vyrábí výhradně na export po Evropě.

Zároveň loni na Smíchově skončila také výroba značky Stella Artois na základě licence od světového pivovarnic­kého lídra koncernu AB InBev.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia