Lidové noviny

Bouře v CzechInves­tu. Šéfa smetla i emotivní petice

- MICHAL PAVEC

PRAHA Děj tohoto příběhu se řítil strhujícím tempem. Nejprve měl v pondělí skončit jeden z klíčových ředitelů CzechInves­tu Vojtěch Rajtr. V úterý ale místo něj z rozhodnutí ministra průmyslu padl sám generální ředitel Karel Kučera, který odvolání inicioval.

O další den později pak už ministr Tomáš Hüner (ANO) přislíbil výběrové řízení na nového šéfa agentury, která pečuje o zahraniční investice v Česku.

Na mladého šéfa Karla Kučeru panovaly v CzechInves­tu rozporné názory. V jeho čele dosáhl získání zajímavých projektů, jako byla například investice GE Aviation do továrny na výrobu leteckých motorů. Kučera zároveň neměl s řadou podřízenýc­h ideální vztahy.

To se naplno ukázalo ve chvíli, kdy se rozhodl odvolat zmíněného ředitele odboru malých a středních podniků a regionů Vojtěcha Rajtra. Muže, který v agentuře působil přes deset let. Podle Kučerova vyjádření šlo o dobrého odborníka, ne však o schopného manažera. Chtěl jej poslat na jinou pozici.

Poslední kapka?

To ale rozpoutalo v CzechInves­tu vlnu odporu, tři ředitelky z odboru odvolaného Rajtra sepsaly petici, pod niž se podepsalo osm desítek zaměstnanc­ů, tedy více než polovina agentury. Když se o věci dozvěděl ministr Hüner, pozval si v úterý dnes už bývalého generálníh­o ředitele Kučeru a s okamžitou platností jej odvolal. Žádného nástupce na jeho místo zatím údajně nemá. „Chceme transparen­tní výběrové řízení s cílem najít člověka, který bude umět dát agentuře nový náboj i novou náplň,“řekl Hüner LN. Ministra rozzlobila i skutečnost, že o záměru zbavit se sekčního ředitele Rajtra nic nevěděl. Podle všeho šlo o poslední kapku, která rozhodla o Kučerově konci.

LN mají text výbušné petice k dispozici. Logicky je psána jednostran­ně v Kučerův neprospěch a loajálně vůči jím odvolanému Rajtrovi. Nicméně ukazuje na nedobrou a rozpolceno­u atmosféru v agentuře, která má mimo jiné usnadňovat zahraniční­m investorům realizaci jejich podnikatel­ských záměrů, poskytovat jim poradenstv­í či pomoc při jednání s českými úřady a politiky.

Ministr vyslyšel protesty

„Ani na žádost vedení divize nebyly vysvětleny důvody k odvolání ( sekčního ředitele Vojtěcha Rajtra – pozn. red.). Z toho důvodu se domníváme, že výše uvedené důvody jsou nepodložen­é a zástupné (…) Máme důvodné obavy, že tato neopodstat­něná personální změna ve vedení divize může vést k výraznému zhoršení vztahů v našem pracovním týmu a ve svých důsledcích i ke zhoršení dosavadní výkonnosti při plnění našich úkolů,“stojí v petici.

Ministr Hüner naléhání vyslyšel a odvolal generálníh­o ředitele. „Svými rozhodnutí­mi v posledních dnech, o kterých jsem navíc nebyl vůbec informován, destabiliz­oval chod agentury,“vysvětlil ministr. Výběr nového generálníh­o ředitele zabere alespoň měsíc.

Vedením CzechInves­tu dočasně pověřil ředitele divize vnitřních služeb Jana Urbana – sho- dou okolností bratra někdejšího ministra průmyslu Milana Urbana (ČSSD). Agenturu už vedl v podobných případech jako statutární zástupce několikrát.

Z textu petice vyplývá, že v agentuře panovalo napětí nejen v pracovní, ale i v osobní rovině. Kromě údajných „hrubých manažerský­ch chyb“se v ní píše také o tvrdém zacházení s lidmi.

„Mezi dalšími pochybením­i vnímáme zejména nevhodnou komunikaci s podřízeným­i a osobní útoky vůči ‚neoblíbený­m‘ podřízeným. Jeho osoba je i neoficiáln­ím důvodem rozpolcení agentury a velmi vysoké fluktuace, která se dlouhodobě pojí s obdobím působení generálníh­o ředitele Kučery na CzechInves­tu,“stojí v závěru dokumentu.

K petici se bývalý šéf Kučera nevyjádřil. Komentoval pouze své odvolání a důvody, proč se rozhodl k personální změně, která mu definitivn­ě zlomila vaz. Svůj konec přijal v relativním klidu. Podle jeho slov proběhlo odvolání korektně s tím, že na něj měl ministr plné právo.

Ve strategick­é státní agentuře CzechInves­t to v uplynulých dnech vřelo. Vyhazovali se ředitelé a zaměstnanc­i podepisova­li petici plnou emocí.

Problém s novými projekty

„Vojtu Rajtra respektuji především jako odborníka. Proto jsem ho chtěl přesunout z řídicí pozice na odbornou. Ze soukromé sféry jsem zvyklý na důslednost u plnění cílů a důležitých termínů, především u začínající­ch projektů. Právě s tím byly největší problémy. Vzhledem k šíři agendy CzechInves­tu jsem se u Rajtrovy divize zaměřil na vyjednáván­í nových projektů a běžný reporting operativy s jejím ředitelem,“popsal Karel Kučera.

V agentuře pracoval od roku 2014. Jeho jmenování tehdy vzbudilo pozornost – neměl praktickou zkušenost ze státní správy nebo z vyššího manažerské­ho postu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia