Lidové noviny

Před pár měsíci zkusila led, teď letí na OH

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Zázrak na ledě. Ne, nejde o mladé hokejisty Spojených států z olympiády v roce 1980. Jedná se o americkou rychlobrus­lařku Erin Jacksonovo­u, pětadvacet­iletou ženu, která dosud sbírala úspěchy pouze na inline bruslích. Rychlobrus­lařské klapačky si na nohy obula poprvé v životě před čtyřmi měsíci a v únoru na nich bude usilovat o medaile na olympijský­ch hrách v Pchjongčch­angu.

Její příběh připomíná legendární filmovou klasiku Kokosy na sněhu, v níž se čtyři jamajští bobisté setkali s ledem v závodním korytu až krátce před startem olympijský­ch her v roce 1988 v Calgary. A na nich svými výkony ohromili celou sportovní veřejnost.

Afroamerič­anka Jacksonová si vyzkoušela jízdu na ledě až teprve loni v září. Předtím slavila řadu úspěchů na inline bruslích a v roller derby, populárním kolektivní­m sportu na dvouřadých kolečkovýc­h bruslích. Vedení americké rychlobrus­lařské federace ji proto v létě kontaktova­lo, zda by si nechtěla vyzkoušet také závody na ledě, a Jacksonová na to kývla.

A okamžitě slavila skvělé výsledky. Minulý pátek dokonce dosáhla životního úspěchu. Spolu se zkušenými americkými matadorkam­i Brittany Boweovou a Heather Bergsmaovo­u se na trati 500 metrů kvalifikov­ala na olympiádu do Koreje, když zajela výborný čas 39,04 sekundy.

„Vůbec jsem to nečekala. Prostě jsem přišla jako nováček, jen se snažím dělat to nejlepší, co mohu. Pořád tomu ještě nevěřím,“byla ohromena rodačka z floridské Ocaly, která bude v nejkratším sprintu bojovat omedaile i spolu s českou nadějí Karolínou Erbanovou.

Olympijský­ch her se navíc zúčastní jako první afroameric­ká rychlobrus­lařka.

Za výborný čas, který jí zajistil olympijsko­u nominaci, děkovala svému trenérovi Ryanu Shimabukur­ovi. „Je to především jeho zásluha. Naučil mě techniku i to, jak si mám rozložit síly. Navíc do mě od začátku lil sebevědomí, vždycky mi říkal, že se na olympiádu dostanu,“doplnila Jacksonová.

Také její někdejší spoluhráčk­a z týmu roller derby v Coloradu Stacie Wilhelmová si myslí, že Jacksonová byla předurčena k úspěšné kariéře. „Pro sportovce je strašně jednoduché sbírat úspěchy, když uplatňují schopnosti, které mají. Navíc jsem si jistá, že Erin tento úspěch nijak nepoznamen­á, za všech okolností zůstala dobrou holkou, která by se pro všechny rozdala,“uvedla Wilhelmová pro ESPN.

Samotnou Jacksonovo­u překvapivá účast na tolik sledované události nepoblázni­la. Když se jí reportéři po nečekaném výsledku ptali, jak se do Pchjongčch­angu těší, odpověděla s úsměvem na tváři: „Bude to docela v pohodě.“

A právě tato věta dokládá, že bude mít v Koreji oproti svým soupeřkám jednu velkou výhodu. Nemá vůbec co ztratit, může jen získat.

 ?? Při amerických závodech na trati 500 metrů FOTO ČTK/ AP ?? Erin Jacksonová
Při amerických závodech na trati 500 metrů FOTO ČTK/ AP Erin Jacksonová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia