Lidové noviny

Medek – básník a generál

- TOMÁŠ JAKL

PRAHA Pozdější armádní generál Rudolf Medek, narozený

v Hradci Králové, byl původní profesí učitel. Začínal jako lyrický básník, blízký okruhuMode­rní revue, kde roku 1909 debutoval. Po vypuknutí války v roce 1914 byl citlivý básník, kantor a prozaik odveden do války za zájmy, které cítil jako cizí. Zdánlivě byl sice na první pohled myšlenkově spjat s předválečn­ou dekadencí, ale jeho vlasteneck­é cítění se prohlubova­lo souběžně s pokračujíc­í válkou. Svou situaci řešil činem.

na 1890 8. led-

i za pomoci zbraní. V srpnu 1918 byl postaven do čela vojenského odboru odbočky ČSNR. Po návratu do vlasti se v červnu 1919 stal přednostou Památníku odboje, z něhož díky svým organizačn­ím kvalitám a energické povaze vytvořil kvalitní ústav vojenské his- torie. Přitom stále publikoval básnicky, prozaicky i jako dramatik. V roce 1922 stál u vzniku Českoslove­nské obce legionářsk­é. Po příklonu vedení obce k levicovým politickým stranám inicioval v roce 1926 vznik Nezávislé jednoty českoslove­nských legionářů, v jejímž čele stanul.

Osudové zklamání z Mnichova

Památník odboje byl v roce 1929 sloučen s Archivem národního osvobození, Vojenským museem a Vojenským archivem do nové instituce, která dostala název Památník osvobození. V jejím čele stanul opět Rudolf Medek, o dva roky později povýšený do generálské hodnosti. Roku 1937 organizova­l oslavy dvacátého výročí bitvy u Zborova, které se v době ohrožení republiky staly celonárodn­í manifestac­í odhodlání k obraně země.

Mnichov znamenal pro Rudolfa Medka osudové zklamání. Jako výraz pohrdání signatáři mnichovské dohody veřejně vrátil britskému králi Řád za vynikající službu (DSO) a francouzsk­ému prezidento­vi Řád čestné legie.

V květnu 1939 byl ještě jedním z řečníků při ukládání ostatků Karla Hynka Máchy na pražském Slavíně, které bylo jednou z prvních demonstrac­í odporu českého národa proti německé okupaci. Dva měsíce po porážce Francie Německem, 22. srpna 1940, Rudolf Medek zemřel na zánět pobřišnice v pražské Nemocnici na Bulovce.

 ?? Po mnichovské dohodě vrátil britskému králi a francouzsk­ému prezidento­vi vysoká vyznamenán­í, která z těchto zemí obdržel FOTO ARCHIV VHÚ ?? Rudolf Medek (1890–1940)
Po mnichovské dohodě vrátil britskému králi a francouzsk­ému prezidento­vi vysoká vyznamenán­í, která z těchto zemí obdržel FOTO ARCHIV VHÚ Rudolf Medek (1890–1940)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia