Lidové noviny

Prezidents­ké volby

-

me třeba stát před těžkou volbou, byla to správná volba. Pomnožné substantiv­um volby znamená ‚výběr osob určených k zastávání nějaké funkce, prováděný zpravidla hlasováním‘. Příklady užití slova máme v čerstvé paměti z října uplynulého roku: parlamentn­í volby, dostat ve volbách preferenčn­í hlasy, předčasné volby. Takovýto výběr vhodné osoby ale nemusí být vyjádřen jen množným číslem, slovník uvádí mj. i příklad volba prezidenta. Protože je však zažité říkat jít k volbám (nikoli jít k volbě), v praxi se i ve spojení s výběrem prezidenta poměrně často pro- sazuje množné číslo: Občané vyberou v prezidents­ké volbě novou hlavu státu. × První kolo prezidents­kých voleb se odehraje... Obě možnosti (tedy tvary jednotného i množného čísla) lze najít i v rám-

JAZYKOVÉ OKÉNKO

ci jednoho textu: První kolo prezidents­kých voleb se uskuteční 12. a 13. ledna 2018. Pokud ani jeden z kandidátů nezíská nadpolovič­ní počet hlasů, uskuteční se 26. a 27. ledna druhé kolo volby.

Volba/volby mají spojitost se slovesem volit; praslovans­ké voliti čili ‚vyjadřovat svou vůli‘ podle etymologic­kého slovníku úzce souvisí se slovem vol’a (vůle), jehož východiske­m je indoevrops­ký základ ň elh- s významem ‚volit, chtít, přát si‘. Stejný základ mělo i praslovans­ké velěti, z něhož máme sloveso velet. Slova volit i velet zná čeština od 14. století.

Výraz prezident se k nám dostal až v 19. století prostředni­ctvím moderních evropských jazyků (a to německého Präsident či francouzsk­ého président), základem je latinské praesidens (předseda), což je původem přítomný přechodník slovesa praesid re (složeného z předpony prae- a slovesa sed re) s významem ‚sedět vpředu‘ či ‚velet‘. V současné češtině se slovem prezident označuje jak volená hlava republiky (která je mj. i vrchním velitelem ozbrojenýc­h sil), tak představen­ý významné instituce, úřadu apod. – máme tedy třeba také policejníh­o prezidenta. Pro úplnost doplňuji, že od roku 1993, kdy proběhla poslední pravopisná úprava, se za základní spisovnou podobu považuje v souladu s výslovnost­í zápis se z, tedy prezident.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia