Lidové noviny

První Babišova prohra

Vláda hnutí ANO nezískala důvěru. Proti bylo 117 poslanců všech ostatních stran ODS a Piráti vyzvali Zemana, aby se až do prezidents­ké volby zdržel dalších kroků O vydání Babiše a Faltýnka v kauze Čapí hnízdo mohou poslanci rozhodnout dnes

- TOMÁŠ TOMÁNEK ELIŠKA NOVÁ SLOUPEK LN

PRAHA První pokus o sestavení vlády Andrej Babiš promarnil. Jednobarev­ný kabinet ANO včera podle očekávání důvěru sněmovny nezískal. Ruku pro něj zvedli pouze poslanci Babišova hnutí, všechny ostatní strany byly proti. Co lze očekávat dál?

Tři překážky pro lídra ANO

Prezident Miloš Zeman dopředu avizoval, že lídrovi ANO svěří i druhou možnost sestavit vládu. Minulý týden ale připojil podmínku: protentokr­át bude požadovat, aby pro ni Babiš předem získal podporu 101 poslanců. To je pro premiéra první komplikace. Druhou připojil sám, když se o víkendu zčistajasn­a pustil do kritiky blízkých spolupraco­vníků svého dosavadníh­o spojence Zemana. V televizi Prima mu poradil, aby se zbavil kontroverz­ního poradce Martina Nejedlého a kancléře Vratislava Mynáře. Jak sám lídr ANO dodal, Zeman je ale ke svým spolupraco­vníkům loajální. Proto se předseda ANO vystavil riziku, že mu Zeman bude při sestavován­í druhého kabinetu dělat problémy.

I kdyby však nepsaný pakt Zeman–Babiš i nadále fungoval bez poskvrny, existuje třetí komplikace, kterou jsou prezidents­ké volby. ODS i Piráti už na hlavu státu apelují, aby lídra hnutí nepověřova­la dalším pokusem, dokud ne- bude známý výsledek druhého kola volby. „Vyzvali jsme pana prezidenta, aby v příštích dnech nedělal žádná závažná politická rozhodnutí ve věci příští vlády. Protože by měl počkat na to, jak silným politickým mandátem bude v těch příštích týdnech disponovat,“řekl LN předseda ODS Petr Fiala.

Pohromou pro Babiše by bylo prezidents­ké vítězství Zemanova soka. Jiří Drahoš hrozí, že bude vůči lídrovi ANO postupovat mnohem tvrději než současný prezident. Například odmítá, že by kdy jmenoval vládu s podporou SPD a komunistů, s nimiž přitom ANO utvořilo efektivní hlasovací koalici.

„Hrozby“vítězství Drahoše si je vědom nejen Babiš, ale i jeho potenciáln­í koaliční partneři. Šéf KSČM Vojtěch Filip proto včera prohlašova­l, že by Zeman měl jmenovat nového premiéra ještě před koncem svého funkčního období, ať svůj mandát obhájí, či nikoli.

Mezitím se už rozběhlo oťukávání mezi potenciáln­ími budoucími partnery. Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec na Twitteru oznámil, že strana už dostala od ANO pozvání k jednacímu stolu. Schůzku však považuje za nezávaznou. „Nikdo z hnutí ANO takovým jednáním nebyl od prezidenta republiky pověřen,“vysvětlil Chovanec. Pokračován­í na straně 2 Další informace na stranách 2 a 3 Komentáře na stranách 10 a 11

 ?? Andrej Babiš bude čekat na druhou šanci. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ??
Andrej Babiš bude čekat na druhou šanci. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia