Lidové noviny

První Babišova prohra

-

Miloš Zeman má přitom připravený plán, jak opět silně promluvit do obsazení vznikající vlády. Jeho kontury v pondělí večer prozradil předseda SPD Tomio Okamura, který se minulý týden s prezidente­m setkal. Podle něj existuje varianta, že v případě (teď již dokonaného) krachu prvního kabinetu Andreje Babiše by mohl vzniknout útvar na bázi vlády odborníků. Do ní by nadiktoval­y své lidi strany i Hrad.

„Pakliže neprojde první pokus, preferoval­i bychom jednání o vládě odborníků. Aby si jednotlivé strany nebo třeba i Pražský hrad nominovaly nějaké odborníky,“řekl Okamura.

Jeho hnutí Svoboda a přímá demokracie je připraveno začít další kolo jednání s babišovci již tento týden. Pokud by plán na jakýsi úřednický či poloúředni­cký kabi- net vyšel, splnilo by se Zemanovo přání rozšířit svůj vliv na politické dění v zemi. To se mu už jednou povedlo. Hned v prvním roce svého mandátu pověřil sestavením úřednickéh­o kabinetu svého přítele ekonoma Jiřího Rusnoka. Do jeho vlády odborníků prosadil své favority. Rusnokův dočasný vládní projekt tak získal přiléhavou přezdívku „vláda Miloše Zemana“.

Vládo, drž se zpátky

Včerejší výsledek hlasování o důvěře vlády znamená, že Babišova vláda dnes podá demisi. „Počkám na termín jejího předání do rukou pana prezidenta a následně na pověření pro druhý pokus,“řekl LN premiér.

Zeman avizoval, že dá předsedovi ANO dostatečně komfortní časový rámec pro jednání s ostatními sněmovními subjekty. To mimochodem znamená, že je připraven nechat jednobarev­ný men- šinový kabinet vládnout v demisi, dokud Babiš nezíská potřebnou stojedničk­ovou sněmovní většinu.

„Andrej Babiš bude v demisi vládnout tak dlouho, než se domluví. Vláda Mirka Topolánka vládla v demisi pět měsíců a nikdo se nebouřil, tak proč by se měl bouřit teď?“uvedl Zeman v televizní debatě před prvním kolem volby hlavy státu.

Vládnutí bez důvěry ale zároveň svazuje kabinetu ruce. Běžný přístup je ten, že v demisi se nedělají žádná klíčová rozhodnutí a role vlády je víceméně udržovací. „Mezi zásadní rozhodnutí nepochybně patří podstatné personální otázky na jednotlivý­ch resortech, významné investice či strategick­á rozhodnutí,“vypočítává předseda ODS Petr Fiala, co by vláda v demisi neměla dělat.

Jiří Drahoš, který má šanci Zemana za necelé dva týdny ve vol- bách porazit, by k Babišovi nebyl tak benevolent­ní jako současný prezident. Trval by na tom, aby vláda měla na své straně většinu poslanců. „Vláda má mít důvěru sněmovny, jinak si nedovedu představit, že by vládla odpovědně,“uvedl v předvolebn­í diskusi.

Drahoš by Babiše vynechal

Včera přidal ještě ostřejší vyjádření. „Vyslovení nedůvěry mě nepřekvapi­lo, nakonec myslím, že jsme ho očekávali všichni, dokonce i Andrej Babiš. Co by se mělo dít dál? No tak kdybych byl prezidente­m já, dělo by se určitě něco jiného, druhý pokus by za takové situace dostal někdo, kdo má šanci sestavit stabilní vládu,“řekl Drahoš.

Někdejší předseda Akademie věd tím rázně vstoupil do kampaně před druhým kolem prezidents­ké volby. Vymezil se nejen proti Babišovi, ale i proti Zemanovi: „Prezident je ve funkci, tuším, do 8. března a určitě udělá všechno pro to, aby ještě za jeho prezidento­vání vznikla vláda, kterou on si přeje,“dodal.

Kromě „úřednickéh­o“kabinetu s napřímo dosazenými Zemanovými nominanty existují i další varianty možných koalic. Doposud funguje neoficiáln­í spojenectv­í ANO s KSČM a SPD.

Spolupráce se dvěma kontroverz­ními stranami ale nadále škodí pověsti vítěze voleb. Proto se netají záměrem jednat o vytvoření vlády s ČSSD. Tu bymohla doplnit KDU-ČSL, čímž by se obnovila koalice z minulého volebního období. Ve hře je i možnost vlády ANO a sociální demokracie, kterou by tolerovali komunisté. Naopak varianta menšinové jednobarev­né vlády ANO s podporou jak komunistů, tak ČSSD zřejmě padla. Není po chuti sociálním demokratům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia