Lidové noviny

Budeme se tentokrát víc snažit

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Předseda hnutí ANO

včera promarnil jeden pokus o sestavení vlády, když si podle očekávání neodnesl ze sněmovny důvěru. Jak říká v rozhovoru s LN, ve druhém pokusu už nehodlá zkoušet cestu menšinové vlády bez toho, že by měl vyjednanou podporu, tentokrát si jako prioritu zařadil obstarání dostatečné­ho počtu poslanců, kteří se za jeho kabinet postaví. Nemůže ani jinak, tuhle podmínku už mu předem stanovil prezident Miloš Zeman. Bez garance minimálně stojedničk­ové většiny Babiše premiérem nejmenuje.

drej Babiš An-

LN Vláda nedostala důvěru, co teď bude následovat?

Vláda zítra (ve středu – pozn. red.) podá demisi, počkám na termín jejího předání do rukou pana prezidenta a následně na pověření pro druhý pokus. Zároveň začnou první jednání.

LN Budete k jednání oslovovat všechny strany?

K jednání oslovíme strany, které podpoří naše programové priority a v závislosti na jejich vyjádření bude dávat smysl s nimi jednat.

LN Změníte nějak strategii v jednání?

Ano, budeme se víc snažit, budeme jednat intenzivně­ji a individuál­ně. Strategii budeme zároveň měnit podle vývoje jednání.

LN Jakou vládu teď hnutí ANO upřednostň­uje?

Chceme vládu, která získá důvěru Poslanecké sněmovny.

LN Existuje možnost, že vyhovíte podmínce některých sněmovních stran, které říkají, že jsou ochotné jednat o koalici, ale nebudou ve vládě s někým, kdo čelí obvinění, a vyberete v rámci hnutí jiného kandidáta na premiéra?

To není na mně, ale na rozhodnutí našeho výboru a předsednic­tva. Navíc záleží na tom, s čím jednotlivé strany přijdou na jednání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia