Lidové noviny

Dotační úřad nechal hnízdo mezi projekty

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Výbor Regionální­ho operačního programu (ROP) Střední Čechy včera nevyjmul Farmu Čapí hnízdo z akcí spolufinan­covaných evropskými dotacemi. Ve výboru drží většinu opozice, i když středočesk­á hejtmanka je z ANO. Po rozpadu koalice se Starosty se totiž výbor ROP ještě nepřevolil.

Opoziční zastupitel­é chtějí, aby o stažení farmy z dotovaných akcí rozhodla Evropská komise. Ta už Česku doporučila, ať projekt vyjme. Přesto hlasovali proti vyjmutí, ač se nedomnívaj­í, že dotace byla oprávněná.

„Chápu, že EU i OLAF nám doporučují vyjmout projekt, protože shledaly zásadní pochybení a nechtěly s tím mít nic společného. Vzhledem ke složení vlády bez důvěry mám obavu, že by to bylo zameteno pod koberec,“ozřejmil člen výboru za TOP 09 Jan Jakob, proč Středočešt­í nechali farmu mezi subvencova­nými podniky.

Členové výboru ostatně vědí, že nejvyšší domácí autoritou je v této otázce ministerst­vo financí vedené Alenou Schillerov­ou. Resort může farmu z balíku evropských dotací vyškrtnout i bez souhlasu ROP Střední Čechy. Včera uvedl, že to také velmi pravděpodo­bně udělá, až stanovisko výboru oficiálně obdrží. „S ohledem na přezávazko­vání ROP Střední Čechy a hrozící důsledky vyplývajíc­í z nevyjmutí projektů, které by Evropská komise vůči České republice uplatnila, se velmi pravděpodo­bně platební a certifikač­ní orgán rozhodne pro vynětí,“prohlásilo ministerst­vo financí.

To znamená, že i po vyjmutí Čapího hnízda Česko vyčerpá celou alokaci, protože ji spolykají jiné projekty. Kdyby republika na zahrnutí hnízda mezi dotované projekty trvala, Evropská komise by alokaci zkrátila právě o dotaci na farmu.

Včerejší přestřelka je proto spíše politická hra. ROP Střední Čechy se už přihlásil do trestního řízení o případnou škodu, a když ministerst­vo projekt škrtne, budou hledat řešení, jak získat neprávem vyplacené peníze zpět, resort společně s ROP.

 ?? Resort Aleny Schillerov­é ?? Rozhodne
Resort Aleny Schillerov­é Rozhodne

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia