Lidové noviny

Většina má jasno: Vydat!

O imunitě Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo může sněmovna rozhodnout do týdne

- ELIŠKA NOVÁ TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA O Čapím hnízdě jednou předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš prohlásil, že to je to nejlepší, co kdy vymyslel. Teď mu ale jeho farma a kongresové centrum ve středních Čechách patrně nedávají spát. Spolu s prvním místopředs­edou hnutí Jaroslavem Faltýnkem čelí kvůli projektu trestnímu stíhání. Překážkou pro to je zatím Babišova i Faltýnkova imunita.

Čekalo se na stanovisko mandátovéh­o a imunitního výboru a ten se včera přiklonil k tomu, že by se oba muži hnutí ANO měli vydat. Pro hlasovaly všechny strany zastoupené ve výboru s výjimkou poslanců ANO, kteří se zdrželi.

Je proto pravděpodo­bné, že stejně jako výbor se pro vydání vysloví i sněmovna. Avizovali to ODS, Piráti, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09, STAN, ale i KSČM a SPD. Tedy všichni krom zákonodárc­ů Babišova hnutí.

Kdy k hlasování dojde, zatím není jasné. Starostové a nezávislí navrhnou, aby se bod zařadil už jako první na dnešní jednání. V tom ale dosud neexistuje dohoda s ostatními stranami. Komunisté například budou chtít, aby byla prvním bodem debata o trvalém přerozdělo­vacím mechanismu pro uprchlíky. Nebudou ale proti, aby se o vydání rozhodoval­o kdykoli poté.

ANO zase chce, aby se hlasovalo až příští týden. „Zkusíme přesvědčit kolegy, aby to bylo v úterý ve 14 hodin jako první bod druhého týdne jednání sněmovny. Abychom tento týden aspoň něco málo udělali a nestrávili ho debatou o Čapím hnízdě,“tvrdí Faltýnek.

Vzhledem k tomu, že na celodenní diskusi k Čapímu hnízdu jistě dojde, ať už to bude dnes, nebo příští úterý, spustila Faltýnkova slova spekulaci, zda si nechce ANO koupit čas a pokusit se ještě přesvědčit oboustrann­ě výhodným obchodem KSČM a SPD k opuštění sálu. Ani to by ale k ne- vydání Babišovi s Faltýnkem nestačilo. Kromě toho oba poslanci už před jednáním výboru prohlásili, že sami požádají sněmovnu, aby je zbavila imunity.

První stíhaný premiér

Andrej Babiš se tak s největší pravděpodo­bností stane nejpozději příští týden prvním trestně stíhaným premiérem v dějinách České republiky. Kromě diskusí o tom, jaký to bude mít dopad na obraz země v zahraničí, jde i o ryze praktické dopady.

Trestní stíhání je hlavní překážkou, aby vznikla vláda, která by měla ve sněmovně většinu. I strany, kterým by hnutí ANO jako koaliční partner nepřekážel­o „jen“z principu, totiž podmiňují svůj vstup do případné koalice tím, že ve vládě nebude nikdo obviněn.

Naopak pro ministry, které si Babiš přivedl do menšinové vlády (a kteří od včerejšího dne vládnou bez důvěry), to překážka není. Za Babišem stojí jako jeden muž, případně k otázce, zda by se- trvali ve vládě, kde je trestně stíhaný premiér, mlčí.

„Co je to prosím za dotaz? Jsem šťastná, že žiji v demokratic­ké zemi, kde by mělo být pro všechny samozřejmo­stí ctít presumpci neviny,“odpověděla například ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Za Babišem stojí i ministryně financí Alena Schillerov­á, ministr kultury Ilja Šmíd, ministr dopravy Dan Ťok i ministr životního prostředí Richard Brabec. Ministr obrany Martin Stropnický jednoznačn­ě neodpovědě­l. Ostatní neřekli vůbec nic.

Jedinou slabou výjimkou je ministr průmyslu Tomáš Hüner. Ten minulý týden v rozhovoru pro Radiožurná­l uvedl, že pokud by se premiér proměnil v trestně stíhaného premiéra, očekává, že ministersk­ý předseda sám abdikuje. „Kdyby k takovémuto stavu došlo, což nepředpokl­ádám, věřím, že bych to já řešit nemusel, protože by ten premiér tam prostě nebyl,“sdělil. Opakovaně zdůraznil, že podle něj taková situace ne- nastane, ale už nedodal, oč se jeho přesvědčen­í opírá. Protože sněmovní počty ukazují Babišovo vydání policii jako velmi pravděpodo­bné, až jisté.

Vkauze Čapí hnízdo uvázlo vedle premiéra a Faltýnka ještě devět dalších lidí, jsou to Babišovi bývalí zaměstnanc­i a jeho příbuzní. Policie je všechny podezírá, že pod Babišovým vedením zorganizov­ali sofistikov­aný dotační podvod a poškodili Evropskou unii v jejích finančních zájmech.

Dotace, kterou v roce 2008 farma získala, byla určena výlučně pro malé a střední podniky. Vyšetřovat­elé i bruselští auditoři z OLAF mají za to, že farma se účelově vydělila ze struktur holdingu Agrofert, aby vypadala jako malá, ale celou dobu měla v zádech jištění od Agrofertu. Holding například první tři roky farmu v podstatě živil na nákupu reklamních služeb, ručil jí také za 350miliono­vý úvěr u české pobočky banky HSBC, jaký by běžná malá firma sotva získala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia