Lidové noviny

Lidovci: ANO nevadí, ale...

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA KDU-ČSL tvořila spolu s ANO a ČSSD koalici v minulém volebním období. Ta by čistě početně mohla vzniknout i tentokrát. Lidovci se podílu na vládě nebrání, ani koaliční spolupráci s hnutím ANO jako takovým. Už před volbami ale deklaroval­i, že mají podmínky. Nepůjdou do vlády s nikým, kdo je trestně stíhán. S tím také lidovci podle svého místopředs­edy Jana Bartoška vstoupí do druhého kola vyjedná- vání, poté co menšinová jednobarev­ná vláda Andreje Babiše včera nezískala důvěru.

LN Co teď bude následovat?

Předpoklád­ám, že vláda podá demisi do rukou prezidenta. Jak pan prezident avizoval, patrně bude pověřen sestavením vlády Andrej Babiš napodruhé. Jeho požadavek zní, aby přinesl 101 hlasů, a rozeběhne se druhé kolo jednání o případném sestavení vlády.

LN Jak se k tomu postaví lidovci? Jste připraveni jednat?

Za předpoklad­u, že nás vítěz voleb osloví, jsme připraveni.

LN Pokud ne, budete dělat mrtvého brouka?

Věci mají své standardní postupy a vždy je to tak, že vítěz voleb oslovuje partnery, se kterými si dovede představit, že by chtěl koalici držet. My se budeme držet standardní­ho postupu.

Lidovci chtějí do vlády, ale bez trestně stíhané osoby. Chtěli by i pojistku, že nebudou vždy přehlasová­ni, říká jejich místopředs­eda Jan Bartošek.

LN S jakými podmínkami k takovému případnému jednání lidovci půjdou?

Naše podmínky jsou stále stejné. Tedy to, že ve vládě nesmí být trestně stíhaný člověk a že hnutí ANO by nemělo spravovat ministerst­vo vnitra a ministerst­vo spravedlno­sti. Jsou tam i další věci k jednání, ale tohle jsou pro nás nepřekroči­telné mantinely. Například je to samozřejmě také otázka nepřehlaso­vání ve vládě.

LN Podmínky jsou platné jenom v případě koalice, nebo i případné podpory menšinové vlády?

Menšinovou vládu podporovat určitě nebudeme. V žádné podobě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia