Lidové noviny

Hradní finále zaplavuje inflace duelů

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Nejdřív Jiří Drahoš vyzval Miloše Zemana, ať se s ním utká v aspoň jedné debatě. Teď jde Zeman do čtyř, ale Drahoš počítá se dvěma.

PRAHA Nepřítomno­st obhajující­ho prezidenta při diskusních setkáních kandidátů před prvním kolem patřila k nejčastějš­ím důvodům ostřelován­í Miloše Zemana. Když Jiří Drahoš zjistil, že to bude on, kdo se stal Zemanovým vyzyvatele­m, obratem hlavu státu vyzval, ať si s ním podebatuje tváří v tvář. Nyní by byl možná radši, kdyby to neříkal.

Hradní tým se chopil šance a obrátil strategii proti Drahošovi. Přestože sám Zeman po sečtení výsledků uvedl, že tři a více debat už by divácká pozornost neunesla, nakonec půjde do čtyř. S Drahošem i bez Drahoše. „Pan prezident závazně přijal pozvání do čtyř duelů. Tohle není početní úloha. Kampaň před druhým kolem voleb má být o názorovém střetu. Je plně na Jiřím Drahošovi, jak se zachová,“sdělil prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček.

Programové schéma, jak ho Zeman předepsal slibem své účasti, je následujíc­í: tuto neděli večer televize Nova, příští pondělí Barrandov, v úterý Prima a ve čtvrtek, den před druhým kolem, Česká televize. Ta jediná má potvrzenou účast od obou kandidátů. Všechno ostatní visí ve vzduchu.

Od Zemanova týmu je to chytrá taktika. Inflací debat v týdnu před volbami by znemožnili Drahošovi, aby se plně věnoval objíždění regionů a přesvědčov­ání voličů, jak si plánoval, obojí nelze stihnout. Pokud do dvou nedorazí, může Zeman zdůrazňova­t, že on se setkání tváří v tvář nebojí, ale Drahoš nepřišel, i když k tomu vyzýval.

„Prezident Zeman jednak nedě- lá kampaň, nicméně celých pět let jezdil po regionech. Já jsem slíbil voličům, že ještě teď během těch 14 dnů vyjedu do regionů. Nevím, proč bych měl dávat přednost debatám s Milošem Zemanem. Stačí dvě. Když tam bude chtít jít sám, tak tam bude sám,“řekl včera Drahoš. Učinil tak z první výpravy do regionů, okružní jízdu zahájil na severu Moravy, odkud pochází, ale Zeman tam v prvním kole vyhrál.

Otázkou je, jestli Zemanova vy- čkávací strategie nepřinutí Drahoše změnit názor. Podle Ovčáčkovýc­h slov se nynější prezident nechystá vybírat jednu televizi, kterou by doplnil již domluvený duel na té veřejnoprá­vní. Nakonec si stejně bude muset zvolit Drahoš, jestli dorazí na Primu, Novu či Barrandov, případně ustoupí a půjde do všech.

Úřadující hlava státu se už před druhým kolem na cesty mezi občany nechystá, veškerou energii chce vložit do duelů a konfrontov­at se názorově. V rétorice a argumentač­ní mrštnosti je Zemanova síla a může v tomto ohledu vytěžit výhodu z politickýc­h zkušeností, jichž se Drahošovi nedostává.

Zvláště kdyby se jedno z utkání odehrávalo v televizi Barrandov a pod moderátors­kým dohledem majitele Jaromíra Soukupa. Jde o prostředí, které v pravidelný­ch rozhovorec­h vykazuje vůči Zemanovi domáckou vlídnost. Nebylo by divu, kdyby se této aréně chtěl Drahoš vyhnout.

Skrytá záludnost hradního plánu naopak může být v tom, že se náročný diskusní maraton nepodepíše jenom na Drahošovýc­h výjezdech, ale i na Zemanově kondici. I když jsou si protivníci věkově velmi blízko, Drahoš je vitálnější a fyzickou zátěž snáší lépe. Už teď si ale nynější prezident může připsat jedno malé vítězství. Debatu na ČT nejspíše nebude moderovat jím mnohokrát kritizovan­ý Václav Moravec. Ten na Twitteru včera večer napsal, že se na tom už v neděli dohodl s vedením televize. Podle serveru Aktuálně.cz mu vadí třeba to, že se jeho jméno neobjevilo v dopise, kterým televize zvala oba kandidáty do debaty. Navíc se obává, že by se mohl stát jakýmsi hromosvode­m, po kterém se bude zejména ze strany prezidenta Zemana snášet kritika na ČT.

 ?? Byla pro Jiřího Drahoše účast na četných předvolebn­ích debatách denním chlebem. Teď se rozhodl účastnit dvou duelů. FOTO MAFRA – MICHA RŮŽIČKA ?? Před prvním kolem
Byla pro Jiřího Drahoše účast na četných předvolebn­ích debatách denním chlebem. Teď se rozhodl účastnit dvou duelů. FOTO MAFRA – MICHA RŮŽIČKA Před prvním kolem
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia