Lidové noviny

Hejtmanská síla brojí proti Zemanovi

-

Motorem hejtmanské­ho vzdoru vůči Miloši Zemanovi a výzvy na podporu Jiřího Drahoše je pardubický hejtman Martin Netolický, který se v únoru na sjezdu ČSSD může stát jednou z nových tváří vedení strany.

„Ano, mohu tyto informace potvrdit. Čekáme ještě na vyjádření Iva Vondráka (moravskosl­ezský hejtman). Zatím ale mohu říct, že výzvu podporuji já, Josef Bernard (plzeňský hejtman), Jiří Štěpán (královéhra­decký hejtman), Martin Půta (liberecký hejtman) a Jiří Čunek (zlínský hejtman). Nejsem slepý a hluchý, bezvýhradn­á podpora Miloše Zemana nepřipadá v úvahu. Stala se spousta událostí od jeho zvolení, na které nelze zapomenout,“řekl LN Netolický. Pa- radoxní je, že Netolický donedávna patřil k nejbližším Zemanovým spojencům.

Hradní obrat

Byl jedním z mála funkcionář­ů ČSSD, kteří Zemana podpořili před druhým kolem v roce 2013. „Nebudu zastírat to, že Miloš Zeman je mi bližší svými politickým­i názory,“pronesl tehdy. S prozemanov­skou stranou SPO tehdy vytvořil i krajskou koalici. V průběhu let mu však s prezidente­m Zemanem docházela trpělivost.

Jednou z událostí, na kterou Netolický nerad vzpomíná, byla situace, kdy mu dle jeho slov prezidentů­v poradce Martin Nejedlý přikázal, aby v průběhu oslav Dne Tibetu sundal z krajského úřadu tibetskou vlajku. Hrad v čele se Zemanem nechtěl provokovat čínské po- litiky a investory, kteří se do Česka nasunuli v roce 2016.

Netolickém­u se nelíbil ani Zemanův kritický a místy drsný postoj vůči ČSSD pod vedením Bohuslava Sobotky. „Vždyť je to partaj, kterou v minulosti Miloš Zeman vedl. Jako právníkovi se mi nelíbí ani jeho tvůrčí výklad ústavy. Pro mě tvůrčí výklad znamená účelový výklad. K ústavě se nelze chovat jako k cáru papíru,“dodal Netolický. Zemanova protikandi­dáta Jiřího Drahoše zná z dob jeho působení v čele Akademie věd, která spolupraco­vala s Pardubický­m krajem. „Byl vždy vstřícný a měl úroveň. Je vzdělaný. Myslím, že je to docela kontrast,“dodal hejtman.

Netolickéh­o výzva má zajímavou politickou okolnost. Ukazuje se totiž, že Asociace krajů je před druhým kolem prezidents­kých voleb rozdělena na dva tábory.

Předsedkyn­ě asociace Jana Vildumetzo­vá (ANO) patří k zastáncům Zemanova proudu. „Mé sympatie se nemění. Nechci ale nikoho doporučova­t, občané sami dobře vědí, koho chtějí, a vyberou si. Jsem zvědavá na předvolebn­í duely, budu volit srdcem i rozumem,“napsala LN karlovarsk­á hejtmanka.

Proti Zemanovi nijak nevystupuj­í – s výjimkou moravskosl­ezského Vondráka – hejtmani z ANO, stejně tak dva hejtmani za ČSSD Jiří Běhounek (Vysočina) a Ivana Stráská z jihočeskéh­o regionu nebo ústecký hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM.

Hejtmanem, který se před druhým kolem zařadil mezi sympatizan­ty Jiřího Drahoše, je vsetínský senátor Jiří Čunek. Proti Zemanovi vystartova­l již loni na podzim, kdy odmítl proplácet v plné výši Zemanovy krajské návštěvy – cena za takovou akci se dokázala vyšplhat až na půl milionu korun. Čunek byl ochotný proplatit pouze 30 tisíc korun na oběd – podobně by prý postupoval i v případě, že by se prezidente­m stal Drahoš.

Zemanův personální výběr

„Zdraví pana prezidenta se očividně zhoršuje. Přece jen výkon takové funkce vyžaduje celého člověka. Za nejvíc problemati­cké považuji jeho personální výběr lidí, kteří jsou kolem něho,“řekl LN Čunek.

Zemanovo nejbližší okolí tvoří zejména kancléř Vratislav Mynář a poradce Martin Nejedlý. „Obecně je tam více lidí, včetně třeba pana Ovčáčka. Okolí, které prezidenta utváří, vytváří velmi negativní obraz,“sdělil senátor. A dodal: „Protikandi­dát Jiří Drahoš je zdráv. Sice je politicky méně zkušený, má ale přehled a je více ve formě.“

Přímou podporu Drahošovi zvažuje i moravskosl­ezský hejtman Vondrák. „Mám obdobný názor, jen si nejsem jistý, že bych to chtěl takto explicitně formulovat. Nebráním se příklonu k panu Drahošovi, jen nevidím takovou nutnost to takto veřejně prohlašova­t. Ať si lidé vyberou sami,“řekl LN. Dodal, že čeká na konkrétní vize. „Zatím jsem z hlediska vizí o republice od pana Drahoše příliš mnoho neslyšel,“míní Vondrák.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia