Lidové noviny

Drahošova chemie s Berlínem

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Když kancléřka Angela Merkelová v srpnu 2016 navštívila Pražský hrad, odnesla si netradiční dárek – knihu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka, a to v českém vydání i německém překladu. „Geniální Haškovo dílo umožní paní kancléřce proniknout do tajů české povahy,“vysvětlova­l tehdy hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Faktem je, že do těchto tajů se Merkelové nikdy proniknout nepodařilo. Alespoň co se týče osobnosti prezidenta Miloše Zemana. Ten ji hned při předávání daru poučil o tom, že kvóty na přerozdělo­vání uprchlíků jsou nesmysl.

„Na rozdíl od některých jiných politiků, kteří se vyhýbali tématu migrace a opatrně kolem něj našlapoval­i, já jsem jako téměř první větu říkal, že když si někoho pozvete domů, taky ho neposíláte na oběd k sousedům,“pochlubil se sám Zeman českým novinářům.

Konfrontač­ní styl, během něhož se kancléřka na Hradě cítila chvílemi jak na koberečku, ovšem uMerkelové vyvolal jen údivný úsměv a rezervovan­é konstatová­ní, že český prezident má na řešení migrační krize odlišné názory.

„Kartáč“na Hradě je samozřejmě jen epizodou v česko-německých vztazích, které jinak běží velmi dobře, a to nejen v regionech,

ANALÝZA

ale i na úrovni jednotlivý­ch ministerst­ev.

Podle informací LN si však kancléřka Zemana zařadila na seznam lidí, s nimiž nemá moc důvodů jednat. Případný nástup Jiřího Drahoše na Hrad by takovou lehce zatuchlou atmosféru mohl změnit.

„Myslím si, že by pan Drahoš mohl přinést novou kvalitu vztahů s Německem a jejich zlepšení, protože je to spíše konsenzuál­ní člověk,“říká Vladimír Handl z katedry německých a rakouských studií Fakulty sociálních věd UK.

Zemanův vyzyvatel je podle něj pro Němce zajímavý i v evropském kontextu. „Tento půlrok bude klíčový pro dokončení nového německo-francouzsk­ého spojenectv­í v EU. Drahoš jako prezidents­ký kandidát nemá ve všech unijních otázkách jasno. Náleží ale mezi lidi, kteří patří v mnoha evropských tématech spíše k mainstream­u,“dodává expert na Německo.

Pokud Drahoš současnou hlavu státu ve druhém kole prezidents­ké volby skutečně porazí, mohl by napravit i manko, které Zeman má v bilateráln­ích kontaktech s Německem. Na oficiální audienci byl v Berlíně jen jednou – v červnu 2013. O rok později byl jako desítky dalších hostů pozván do Lipska na oslavy 25. výročí pádu berlínské zdi. Od té doby se k našim západním sousedům, kteří jsou zdaleka nejdůležit­ějším obchodním partnerem Česka, nepodíval.

Problémem přitom nejsou chybějící příležitos­ti. „Není to tak, že by Zemana nikdo nezval. On tomu ale podle všeho nedává prioritu. A těžko lze chystat nějaké akce bez jeho přičinění,“vysvětlil LN diplomatic­ký zdroj.

Sám Drahoš v rámci kampaně dosud vztahy s Německem nijak neakcentov­al. Na jedné z debat se nicméně loni v létě pochvalně zmínil o neochvějné­m postavení Merkelové na německé politické scéně. „Nechci soudit paní Merkelovou ani podle migrace, ani podle jiných věcí. Je to ale zvláštní fenomén,“prohlásil Drahoš.

Zeman se Německu vyhýbá, jeho vyzyvatel by vztahy se sousedy mohl posunout k lepšímu.

„Vítač“u kancléřky

Není bez zajímavost­i, že se Zemanův protikandi­dát s Merkelovou již osobně setkal. Ještě jako šéf Akademie věd ČR Drahoš v listopadu 2013 zavítal do Berlína na sympozium k poctě profesora Rudolfa Zahradníka a prezidenta Humboldtov­y nadace Helmuta Schwarze. Jako bývalá Zahradníko­va žačka se akce zúčastnila i Merkelová, která v 80. letech minulého století v pražském Ústavu organické chemie a biochemie dělala doktorát. Právě fotografie, na níž je na večírku Drahoš sMerkelovo­u, se objevila hned na několika webech v dehonestuj­ící souvislost­i. Drahoš je prý povolný „vítač“, který kývne na nové kvóty na přerozdělo­vání uprchlíků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia