Lidové noviny

Kreml vábí Rusy k volbám

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Zatím to vypadá pro Kreml nadějně. Skoro 70 procent Rusů slibuje, že 18. března 2018 se zvedne z lenošek a vyrazí do volebních místností. Vyplývá to z výzkumu, kterým největší ruská sociologic­ká agentura VCIOM tento týden zahájila rozsáhlý projekt mapující situaci před prezidents­kými volbami.

I když ruské volby jsou platné při jakékoliv účasti, a to od prosince 2006, kdy příslušný zákon podepsal prezident Putin, méně než 60 procent by Kreml rozladilo. Naopak blíže k 70 procentům by učinila Putinovo vítězství legitimněj­ším.

Putin kandiduje, pokud nehodlá měnit ústavu, naposledy. V roce 2024 bude muset ve svých dvaasedmde­sáti uvolnit místo. Poslední šestileté volební období chce bezesporu vládnout s maximální podporou. Zatím se k tomu, že bude Putina volit, hlásí skoro 74 procent Rusů z počtu těch, kdo se chystají volit. Kolik jich ale skutečně k urnám dorazí?

Agenti vyřazeni ze hry

Nezávislé odhady předpovída­jí v březnových volbách rekordně nízkou účast. Alespoň na to ještě koncem loňského roku upozorňova­la největší nezávislá sociologic­ká služba centrum Levada.

Od tohoto týdne se ale bez výsledků šetření této v zahraničí nejvíce citované instituce budou muset novináři obejít – podle ředitele centra Lva Gudkova to zakazuje zákon, který zařadil centrum Levada do kategorie „zahraniční agenti“. A ti se nesmějí žádným způsobem účastnit předvolebn­ích kampaní v Rusku. V opačném případě hrozí pokuty či likvidace.

A tak všechny sociologic­ké údaje dodávají vládou kontrolova­né sociologic­ké kanceláře. I to je jeden z důvodů, proč 23 procent Rusů – jak uvedla státní VCIOM – nepokládá kampaň a volby za demokratic­ké a svobodné.

Chuť pustit se do předem prohraného boje projevilo 17 mužů a žen, ne všichni ale splní zákonné podmínky a budou zaregistro­váni ústřední volební komisí. Většina voličů nezná všechny kandidáty jménem a zřejmě jim to při rozhodován­í chybět nebude.

Jednoznačn­ým favoritem je se skoro 74 procenty Vladimir Putin. Od druhého místa je ale už mnohem větší tlačenice. Asi nej- větším překvapení­m voleb je kandidát vyslaný do ringu komunisty – Pavel Grudinin má podle sociologů šanci sice jen na 7,2 procenta, ale je ze všech „outsiderů“nejúspěšně­jší, a to přesto, že je v klání o trůn nováčkem. Zato ti, kdo se už ruských voleb všeho druhu účastní přes 20 let, jsou daleko za ním. Například vůdce nacionalis­tické strany LDPR Vladimir Žirinovski­j dnes oslovuje jen 4,7 procenta voličů.

I když jméno extravagan­tní novinářky a televizní hvězdy Xenije Sobčakové většina obyvatel Ruska zná, hlas jí hodlá dát jen jedno procento z nich. Pod touto magickou hranicí je zatím nestor boje o Kreml – lídr demokratic­kého Jabloka Grigorij Javlinskij. Ještě za ním se zatím ocitl Boris Titov, známý v podnikatel­ských kruzích, neboť zastává funkci ombudsmana pro byznysmeny.

Žádný z těchto kandidátů ale nemůže být pokládán za rovnocenné­ho Putinovi. Spíše než dramatický­m soubojem tedy musí Kreml nalákat k urnám voliče di- vadelním představen­ím, popřípadě levnými pirohy a upomínkový­mi předměty ve volebních místnostec­h. Trochu vzrušení do kampaně má vnést i nově pojatý předvolebn­í Putinův štáb – ruský lídr ho otevřel před pár dny v americkém stylu. Mluvčí jeho předvolebn­ího týmu už prohlásil, že lídr je ochoten účastnit se vůbec poprvé různých veřejných debat – to se v žádné z minulých kampaní nestalo.

Aby probudil občany, nenechal se Putin nominovat svou stranou Jednotné Rusko, ale zvolil obtížnější cestu: vyslal mezi lid své aktivisty, aby mu nasbírali miliony podpisů, i když zákon praví, že stačí jen 300 tisíc. Své mobilizačn­í úlohy se musejí zhostit i gubernátoř­i a zajistit dostatečno­u účast každý ve své oblasti. Pokud nedokážou občany přesvědčit o tom, že jít k volbám je důležité, mají za úkol vymyslet místní referenda, ve kterých se lidé budou moci vyslovit k palčivým otázkám. A při té příležitos­ti hodí do urny i lístek se jménem Putin.

Největšími soupeři ruského prezidenta Vladimira Putina v nadcházejí­cích volbách hlavy státu nejsou ostatní kandidáti, ale účast. O výsledku je totiž rozhodnuto a voliče nemusí bavit hra, jejíž výsledek je dopředu znám.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia