Lidové noviny

Není to vtip. Členství v EU stojí míň než káva

- BRUSEL

Začátek roku 2018 přivítal Brusel odvážným a jednoduchý­m prohlášení­m: členství v Evropské unii má skvělou cenu, protože stojí občany méně než šálek kávy denně. Tvrzení šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, který tak argumentuj­e pro zvýšení unijního rozpočtu po odluce Velké Británie, se rozhodl ověřit server Politico.

Jeho redaktoři zjistili, že sice existují překvapivě velké rozdíly v tom, kolik občané různých unijních států platí do společné pokladny, samotné členství je ale skutečně stojí méně než zmiňovaný šálek kávy – ve většině členských zemí je to dokonce méně než jeho desetina.

Politico ve svém „unijním kávovém indexu“bralo v úvahu statistiky zachycujíc­í, kolik jednotlivé země platí do bruselské pokladny (neposuzova­lo už částky, které putují zpět v rámci různých unijních fondů) a kolik občané těchto států zaplatí průměrně za kávu.

Jestli si myslíte, že nejvíce platí Němci, jste na omylu, konstatuje Politico. Každého německého občana stojí denně členství v EU 0,84 eura, zatímco obyvatel malič- kého Lucembursk­a zaplatí téměř dvojnásobe­k: 1,57 eura denně.

Příliš výhodně nedopadlo srovnání pro Itálii, kde je káva levnější než v okolních zemích: Italové tak za členství zaplatí denně o něco více než půl šálku kávy s mlékem (0,56 eura). Druhou zemí, kde členství stojí více než půl šálku kávy, je Belgie. Naopak velmi výhodně vychází platby do unijního rozpočtu v poměru k cenám kávy v Británii, což je špatná zpráva pro stoupence brexitu, podotýká jízlivě Politico.

Vůbec nejlépe vychází srovnání pro Bulharsko, jehož občan posílá do Bruselu denně jen 0,18 eura, což je ekvivalent 0,17 šálku kávy.

Češi v polovině žebříčku

Zhruba v polovině žebříčku figuruje Česko, jehož občané platí do bruselské pokladny 0,45 eura denně. Vzhledem ke zdejším cenám kávy ale pro ně vyznívá žebříček poněkud hůře než obvyklé srovnání podle síly ekonomiky – Češi platí sice nižší příspěvky než například Dánové, Švédové či Britové, v unijním kávovém indexu jsou ale až za nimi. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia