Lidové noviny

Zastřelili lídra kosovských Srbů

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

PRIŠTINA/PRAHA Bylo pár minut po osmé hodině ráno a delegace Bělehradu a Prištiny se tou dobou připravova­ly v Bruselu na obnovené rozhovory na vysoké úrovni. Po více než roce tam měl znovu pod patronátem EU odstartova­t dialog mezi znesvářený­mi stranami, když se v severokoso­vské Mitrovici odehrál incident, který mu dal stopku dřív, než začal.

Neznámý útočník nebo útočníci v etnicky rozděleném městě, kde řeka Ibar odděluje severní, Srby ovládanou část od jižní albánské, zastřelili 64letého lídra kosovských Srbů

Zrovna vstupoval do sídla své partaje, když mu za jízdy z automobilu do zad vypálili pět ran a ujeli. Ani rychlý převoz do nemocnice politikovi nepomohl. Ivanovič zraněním podlehl.

Smrt jedné z čelných postav mezi kosovskými Srby vyvolala v regionu hotové politické tsunami. Ivanovič, vzděláním ekonom a strojní inženýr, svoji politickou kariéru zahájil ve válečném roce 1999. Než Priština před bezmála 10 lety vyhlásila nezávislos­t, zastával dvakrát post v kosovském

viče. Olivera Ivano-

parlamentu. Mezi roky 2008 a 2012 poté dokonce působil jako tajemník na ministerst­vu pro Kosovo v bělehradsk­é vládě.

Později se však s tamní vládou v některých otázkách rozkmotřil, zvlášť kvůli její podpoře konkurenčn­í politické strany vůči jeho partaji „Srbsko, demokracie, pravda“. O pět let mladší strana „Srbská kandidátka“se totiž k jeho nevoli začala prohlašova­t za jediného reprezenta­nta kosovských Srbů a jeho vliv upozadila. Na podzim Ivanovič podruhé neúspěšně kandidoval na starostu severní, tedy srbské Mitrovice.

Bělehradsk­á delegace se okamžitě stáhla z obnovených bruselskýc­h jednání s Prištinou a srbský prezident Aleksandar Vučič svolal bezpečnost­ní radu státu. Bělehrad podle jeho slov žádá po Bruselu a mezinárodn­ím společenst­ví, které dodnes drží oficiální patronát nad Kosovem, aby se srbské orgány mohly podílet na vyšetřován­í. Podle něj za sebou pachatelé nechali návodné stopy. „Naschvál byl automobil ponechán v jižní Mitrovici. Někdo tohle celé dlouho osnoval,“dodal s odkazem na část města ovládanou etnickými Albánci. Podle srbských médií se tam našel ohořelý vůz Opel Astra. I v reakci na tato slova se o motivech vraždy srbského politika čile vedou spekulace. Kosovští představit­elé v čele s prezidente­m Hashimem Thaçim a premiérem Ramushem Haradinaje­m mezi řádky varovali, že by tento čin mohl posloužil jako záminka Bělehradu ve snaze zavést přímou kontrolu nad severní, většinově srbskou částí Kosova. Ten něco takového ovšem rezolutně odmítá.

„Každému, kdo dokončil první třídu základní školy, to musí být jasné a všichni tomu rozuměli,“kontroval ostře na konto kosovské vlády srbský prezident.

Ostré slovní výměny ve světle Ivanovičov­y vraždy skýtají o to výbušnější potenciál, že se čin odehrál v době, kdy vztahy mezi Bělehradem a Prištinou jitří nový válečný soud. Přesněji nevole vládnoucíc­h kosovských kruhů postavit před něj někdejší členy Kosovské osvobozens­ké armády za zločiny na srbském obyvatelst­vu. Hned několik čelných politiků v čele s kosovským prezidente­m i premiérem mezi roky 1998 a 1999 bojovalo v jejích řadách.

Z válečných zločinů se před justicí zpovídal i zavražděný Oliver Ivanovič. Před třemi lety byl zatčen za podněcován­í polovojens­kých jednotek k vraždám čtyř Albánců v roce 1999 a přes dva roky strávil ve vazbě, než ho v roce 2016 soudní senát justiční a policejní mise Evropské unie v Kosovu (EULEX) poslal za mříže na devět let. Odvolací soud v Prištině ale loni v únoru nařídil nový proces.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia