Lidové noviny

Obžaloba světa, kde chybí soucit

- MARCEL KABÁT

Zvjagincev­ův film se tentokrát neodehrává v Rusku mafiánů, vodky a zjevného úpadku. Jeho postavami jsou slušně situovaní Moskvané, kteří by docela dobře mohli žít třeba v Praze nebo v Paříži. Žeňa a Boris prá- vě završují svůj rozvod. Boris čeká dítě s novou přítelkyní a Žeňa má také perspektiv­ní známost. Po lásce mezi manželi není ani stopy, a co hůř – z jejich kalkulů se zcela vytratil dvanáctile­tý syn Aljoša. Nechce ho ani jeden z rodičů, ani babička, která svou dceru nesnáší stejně jako Žeňa Aljošu. Neláska (tak zní originální název snímku) se předává z generace na generaci. Namísto soucitu přichází jen pokrytectv­í – jediný důvod, proč se Aljošův otec bojí rozvodu a opuštění syna, je „pravoslavn­á šaría“, která vládne ve firmě, kde je zaměstnán.

Když jednoho dne Aljoša zmizí, příznačně si toho nikdo nejprve ani nevšimne. Teprve potom nastoupí čím dál zoufalejší pátraní. Stejně jako je dlouhé a marné hledání Aljoši, obtížně se hledá i záblesk skutečného citu v jeho rodičích. Jejich okoralost ještě po letech výmluvně rezonuje se zprávami z ukrajinský­ch bojišť, kde ti, kdo mohou rozhodovat, také sobecky a bez soucitu ignorují prosté nároky těch bezmocných.

Andrej Zvjagincev se k tématu bolestného, narušeného vztahu rodičů a dětí vyjadřuje od počátků své tvorby. Tentokrát je jeho obžaloba skutečně rozhořčená: nic nedaruje postavám ani divákům. Citové zmrzačení (nejen ruské) střední třídy předkládá jako zásad- ní problém, bez jehož vyřešení nebudeme žít v lepším světě.

Realistick­ý až dokumentár­ní styl dodává snímku věrohodnos­t i tam, kde jinak začíná být vyhraněnos­t postav trochu podezřelá – to platí zejména o „macešsky“zlé Ženě, v rámci předepsaný­ch limitů výborně zahrané Marjanou Spivakovou. Místy Nemilovaní hraničí s citovým vydíráním. Ale právě o to jejich režisérovi nejspíš jde: vydolovat cit z těch, o nichž už téměř ztratil iluze.

Po ostré kritice ruských elit ve filmu Leviatan se režisér Andrej Zvjagincev v dramatu Nemilovaní vrací k tématu poničených rodinných vazeb.

Nemilovaní

 ?? Nešťastný Aljoša je pro své rodiče jen přítěží. FOTO FILM EUROPE ?? Nikdo ho nechce.
Nešťastný Aljoša je pro své rodiče jen přítěží. FOTO FILM EUROPE Nikdo ho nechce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia