Lidové noviny

Nové verze hymny v tajnosti

-

Bělohlávek tehdy označil naši hymnu za jednu z nejkrásněj­ších a řekl, že záměrně vybral pro nazpívání sólových variant zpěváky s mladými reprezenta­tivními hlasy, které jsou výrazné a oblíbené. A také dbal na jasnou dikci a na to, aby bylo textu dobře rozumět.

Před olympiádou se téma hymny otevírat nebude

Miloš Bok si byl vědom náročnosti a choulostiv­osti „zakázky“a s předsedou Českého olympijské­ho výboru Jiřím Kejvalem citlivou problemati­ku vícekrát konzultova­l i s přihlédnut­ím k různým inovacím zahraniční­ch hymen v poslední době. K tomu, proč se nahrávka, kterou v prosinci ve Smetanově síni Obecního domu pořídil Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK a Kühnův smíšený sbor, nemá zatím zveřejňova­t, se nechtěl vyjádřit, chce být ke svému zadavateli loajální.

Na svých webových stránkách uvádí, že se „důkladně seznámil s celou problemati­kou, Škroupovým dvouslokov­ým originálem písně a s hudebním posunem vytvořeným v běžně používané verzi prvorepubl­ikového skladatele Otakara Jeremiáše“. Pokračuje dál a uvádí, že zvážil možnosti inovace v oblasti harmonizac­e, celkové tektoniky a instrument­ace a vytvořil čtyři verze hymny.“Rovněž vyšel ze zkušeností s podobně traktovaný­mi kostelními písněmi, které v minulosti pro sbor a orchestr vytvořil. Tisková mluvčí Českého olympijské­ho vý- boru Barbora Žehanová také nebyla příliš sdílná a několikrát uvedla, že nyní by otevření citlivého tématu mohlo působit na sportovce rušivě.

První i druhá sloka

Lidovým novinám poskytla krátké vyjádření: „Hymna je pro sportovní prostředí velké téma, a to dlouhodobě. Nejčastěji se hraje právě při sportu. Diskuse na toto téma se ve sportovním prostředí otevřela už před několika týdny. A po zimních olympijský­ch hrách v Pchjongčch­angu chystáme další novinky a budeme se tomuto tématu věnovat dále. Ale nechte se překvapit, prosím. Nyní se soustředím­e na olympijské hry, abychom připravili co nejlepší podmínky pro sportovce.“

Před časem přišel s inovací hymny i předseda České unie sportu Miroslav Jansta. Navrhl, že bude při vyhlašován­í nejlepších sportovců okresů a krajů hrát i druhou sloku písně Kde domov můj ze Škroupovy zpěvohry Fidlovačka. Tvrdil, že text druhé sloky dodává české hymně bojovnější charakter, i když není pokračován­í písně Kde domov můj uznáno jako státní symbol. „Nebudeme ji používat jako hymnu, ale jako píseň. Uvidíme, jak na to budou lidé reagovat. Je to trochu moje věc, kterou jsem diskutoval se spoustou lidí. Mně to tam chybělo,“uzavřel.

 ?? Jsou chvíle, kdy česká hymna zní ze všech stran. Jako v případě vítězství našich hokejistů na olympiádě v Naganu v roce 1998. FOTO PROFIMEDIA ?? Zlaté Nagano.
Jsou chvíle, kdy česká hymna zní ze všech stran. Jako v případě vítězství našich hokejistů na olympiádě v Naganu v roce 1998. FOTO PROFIMEDIA Zlaté Nagano.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia