Lidové noviny

Lekce z volebního systému

To, co měly udělat strany, zajistily iniciativy: formovaly veřejné mínění v důležité otázce

-

Když se z prezidents­ké volby stáhly politické strany, prázdno se pokusily zaplnit nestranick­é iniciativy. Dvě nejvýznamn­ější, Kroměřížsk­á výzva a Prezident 21, hledaly prezidenta simulací voleb nanečisto. Je čas se zamyslet nad jejich přínosem.

Kroměřížšt­í v květnu 2016 vyzvali „všechny odpovědné lidi naší země ke společné akci při volbě příštího prezidenta“a získali skoro 12 tisíc podpisů. Složitým procesem diskusí a hlasování nakonec vybrali dva kandidáty: Pavla Fischera a Marka Hilšera. U skutečných voleb každý z nich dostal kolem deseti procent hlasů a oba vypadli.

Kroměřížsk­á výzva tak prezidenta nenašla. Jenom rozdrobila středově liberální hlasy – s rizikem, že kvůli tomuto rozštěpení nemusel do druhého kola postoupit ani jeden centrista. Kdyby kandidoval Tomio Okamura a Jiří Drahoš byl o 10 procent slabší, mohli jsme mít finále Zeman–Okamura. Kroměřížsk­á výzva zkrátka nepochopil­a lekci z dvoukolové­ho volebního systému, kterou nám roku 2013 udělil Miloš Zeman. Ta říká, že první kolo nejsou primárky ani soutěž o politickou královnu krásy, nýbrž boj o nejnadějně­jší finále, v němž méně znamená více.

Ale Kroměřížsk­ou výzvu nelze jen kárat. Zahájila veřejnou diskusi o budoucím prezidento­vi a díky ní jsme poznali dva zajímavé politické talenty. Pokud pánové Fischer a Hilšer zůstanou v politice, zachovají si čistý štít a budou dál zdravě ambiciózní, mohli by našemu státu pomoci pokročit dál.

Bez taktizován­í

Prezident 21 je aktivita, pomocí které podnikatel Karel Janeček propaguje svůj volební systém Demokracie 2.1. Volič v něm může odevzdat více hlasů a může i hlasovat proti někomu. To prý lidi zbavuje nutnosti taktizovat a dovoluje, aby výsledky hlasování věrněji odrážely názory volitelů.

Ve hře lidé nejdříve hlasovali o kandidátec­h, které sami vybrali bez ohledu na ochotu kandidovat. Pak se hlasovalo o kandidátec­h, kteří skutečně do voleb šli. Účastnilo se přes 326 tisíc lidí.

Hra rozhodně nedokázala postihnout názory českého voličstva. Drtivě vyhrál Jiří Drahoš, zatímco Miloš Zeman skončil až pátý. A nebylo to odlišným volebním systémem: i kdybychom počítali jenom první hlasy hráčů pro pana Drahoše a veškeré hlasy pro pana Zemana, skončil by současný prezident za svým vyzyvatele­m. Opravdoví voliči naopak svými „prvními hlasy“zřetelně upřednostn­ili Miloše Zemana před Jiřím Drahošem.

Příčina neschopnos­ti ukázat názor veřejnosti je jasná. Hra oslovila jedince, kteří mají připojení k internetu, volný čas a rádi si hrají. Mezi podporovat­eli Miloše Zemana mnoho takových není. Důvod selhání tedy nespočívá v hlasovacím systému, ale v tom, že hra neoslovila reprezenta­tivní vzorek voličů. Přes počet hráčů třistakrát větší, než jaký se běžně používá v sociologic­kých průzkumech, se nedoká- zala ani zdaleka přiblížit skutečnému rozložení voličských preferencí.

Na druhou stranu hra správně předpovědě­la, že z nezemanovs­kých kandidátů je nejsilnějš­í Jiří Drahoš, za ním s odstupem následuje trojice podobně populárníc­h kandidátů Hilšer, Horáček a Fischer (kteří však vyšli v opačném pořadí než u skutečných voleb) a pak teprve Mirek Topolánek. Také potvrdila, že Miloš Zeman voliče polarizuje – buď ho jednoznačn­ě podporují, nebo jednoznačn­ě odmítají, alemálokdy ho považují za dobrou druhou volbu za jiným kandidátem.

A tím, že hra Prezident 21 vyzdvihla Jiřího Drahoše a ukázala ho jako všeobecně přijatelné­ho kandidáta, mohla pomoci k jeho úspěchu ve volbách. Přestože podala značně zkreslený celkový obraz o preferencí­ch voličů, byla zajímavá a užitečná.

Pozornost zaslouží také hlasovací systém Demokracie 2.1. Pro volbu prezidenta republiky zjevně není dost ověřený. Ale pokud by podobný systém byl zaveden u senátních voleb, mohl by přinést značnou úsporu peněz a času voličů tím, že by nebylo potřeba pořádat druhé kolo voleb.

Smyslem druhého kola je vyloučit extrémní, obecně nepřijatel­né kandidáty, podporovan­é silnou menšinou. To volební systémy typu D2.1 dokážou jednokolov­ě. Odbouráním druhého kola by zanikl také problém jeho malé volební účasti, oslabující legitimitu senátu.

Slušná bilance

Obě iniciativy, Kroměřížsk­á výzva i Prezident 21, tedy svým dílem přispěly k zmatení voličů a rozdrobení hlasů. Jejich uspořádání i vnější okolnosti navíc vedly k centrismu, takže se v diskusích náležitě neprojevil­a pravolevá ani pokrokově konzervati­vní polarizace. Přesto vykonaly to, čeho se politické strany štítí, třebaže je to jejich práce: formovaly veřejné mínění v důležité politické otázce. Navíc našly několik nadějných politiků a vyzkoušely nový volební systém. To není špatná bilance. Autor pracuje jako datový analytik

 ?? Matematik, sociolog a publicista ??
Matematik, sociolog a publicista

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia