Lidové noviny

Po kolejích zdarma?

Dostupná železnice je sociální i krajinářsk­é téma

-

Má stát dotovat železnice natolik, aby se jim vyplatilo vozit žáky, studenty a seniory zdarma? To je otázka, na kterou těžko dostaneme jednoznačn­ou odpověď. Ale je dobře, že ji vláda svým návrhem oživila (ač se můžeme přít, zda ho načasovala správně). I když ta idea neprojde, přiměje alespoň k zamyšlení. Takže zpět k otázce.

Liberální ekonom samozřejmě odpoví jasné „ne“a s chutí připomene reaganovsk­ou hlášku: Pokud se to hýbe, zdaň to. Když se to stále hýbe, reguluj to. A když se to přestane hýbat, dotuj to. Socialista odpoví jasné „ano“a připomene diskrimina­ci neprivileg­ovaných vrstev, k nimž přece studenti i důchodci patří. Člověk, který se zajímá o zemi a společnost jako celek i o krajinu, může odpovědět takto: Pozor, to stojí za zamyšlení a zvážení argumentů.

Ano, je-li něco zadarmo (či za výhodnou paušální průkazku), lidé se k tomu chovají nárokově a macešsky. Jenže železnice má i své neekonomic­ké efekty. V 19. a 20. století byla páteří průmyslový­ch společnost­í. Vytvářela přepravní osy a vedla k rozvoji měst. Proč se Litomyšl uchovala ve staré obrozeneck­é podobě? Protože se jí hlavní trať na Prahu vyhnula. Proč je Česká Třebová městem, když dříve byla vesnicí? Protože se v roce 1845 stala uzlem na téže trati.

Teprve v 60. letech začala železnici vytěsňovat automobilo­vá doprava. Především místní dráhy se rušily. Porovnáte-li mapy britské železniční sítě z let 1960 a 2018, nestačíte se divit, kolik tratí ubylo. Tím lze zpochybnit i argument (použil ho mluvčí společnost­i RegioJet), že vlaky zdarma nebudou využívat zákazníci, kteří nebydlí blízko železnice. Ano, je to pravda. Ale právě tak je pravda, že kdyby byly venkovské železnice ponechány napospas trhu, ubývalo by jich a v jejich blízkosti by bydlelo ještě méně lidí.

Doprava auty už dosáhla limitu a její minusy (ucpané silnice, nemožnost parkovat) převažují nad výhodami. I proto některá města – Třeboň či Strakonice – zavedla dopravu autobusy zdarma. Na dotované železnice se lze dívat podobně, jako se Francie dívá na dotované zemědělstv­í: k hlavním argumentům patří uchování obydlené venkovské krajiny. Tu krajinu tisíce let razilo zemědělstv­í a řekněme posledních 170 let železnice. Bude-li železnice jako běžný způsob dopravy mizet, ještě víc to vyhrotí konflikt mezi zemědělsko­u i tradiční městskou krajinou a jejím zahlcením auty i silnicemi. I na těchto vahách je třeba posuzovat dotování drah. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia