Lidové noviny

Krajská karta

Prezidents­ké volby mohou rozhodnout regiony

-

Před pěti lety byla jasně vidět jednoduchá úměra – čím vyšší nezaměstna­nost, zvláště ta dlouhodobá, tím větší byla podpora Miloše Zemana proti Karlu Schwarzenb­ergovi. Proto také současný prezident sliboval mytický kanál Odra–Dunaj–Labe jako hladovou zeď nebo se oháněl tvorbou pracovních míst díky investicím z východu. A proto také lákal na vyšší platy, i když na ně má hlava státu jen pramalý vliv. Dnes, v ekonomice s prakticky nulovou nezaměstna­ností a kritickým nedostatke­m lidí, to zdaleka není tak jednoduché. Přesto mohou být nespokojen­é regiony klíčové.

Někteří kolegové dlouhodobě upozorňují na problémy, které postihují oblasti bývalých Sudet a také takzvané vnitřní periferie. Především vysoký podíl exekucí a takzvané pracující chudoby, které zvláště ve městech nejsou tolik vidět. A podle mapy podpory kandidátů v prvním kole letošního prezidents­kého klání, kterou udělal Jakub Lysek z olomoucké Univerzity Palackého, jsou to přesně tyto oblasti, které výrazněji podpořily Miloše Zemana. Oproti tomu baštami Jiřího Drahoše jsou hlavně velká města.

Navíc právě v chudších příhraničn­ích regionech přišlo k urnám nejméně voličů. Proto může být velmi významná podpora deklarovan­á krajskými, případně i lokálními a často populárním­i politiky. A proto se také profesor Drahoš rozhodl vyrazit do regionů a ukázat, že je chlap z Jablunkova, a ne akademik z Prahy. Není vůbec jisté, že se to podaří, ale přeběhnutí několika hejtmanů dosud věrných Zemanovu táboru v hradním štábu dozajista neberou na lehkou váhu. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia