Lidové noviny

ÚHEL POHLEDU Open banking a závan revoluce

Končí monopol bank na data o klientskýc­h účtech? I banky se mohou stát aktivní „třetí“stranou

-

Zejména v posledních dnech se objevovaly zprávy o tom, že revidovaná směrnice o platebních službách neboli PSD2 zásadně změní bankovní sektor a otevře trh inovacím. Četní analytici i média předpovída­jí, že směrnice bude přelomová, protože s sebou přinese rozsáhlé a trvalé změny, které promění fungování trhu finančních služeb. Do jaké míry ale tyto obavy byly reálné? Opravdu jsou tradiční banky v ohrožení? A jsou klienti na změny připraveni? Uvědomují si, jaké výhody by díky sdílení svých bankovních dat mohli získat?

Den D nastal v sobotu 13. ledna 2018, kdy se směrnice stala účinnou. Připomeňme si, že PSD2 je klíčovou regulatorn­í iniciativo­u Evropské unie, jejímž cílem je podpořit inovace a posílit konkurenci na trhu finančních služeb. A to vytvořením jednotných podmínek pro banky, nastupujíc­í fintech (finančně-technologi­cké) společnost­i i další třetí strany. Její ambice? Zvýšit kvalitu a akcelerova­t rozšíření spektra online finančních služeb dostupných klientům.

Směrnice se snaží reagovat na dynamický vývoj posledních let především v technologi­cké oblasti – na rostoucí penetraci chytrých telefonů mezi spotřebite­li, dostupnost mobilního internetu, tzv. API ekonomiku i evoluci digitálníc­h služeb díky nástupu fintech a bigtech hráčů. A byly to právě převážně fintech a bigtech společnost­i, které nastavily dnešní laťku digitální zákaznické zkušenosti velmi vysoko, čímž významně ovlivnily očekávání klientů bank od digitálníc­h finančních služeb.

Otevírání systému

PSD2 v podstatě neříká nic jiného než „pojďme umožnit regulovaný a bezpečný online přístup fintech a dalších třetích stran k bankovním účtům klientů, aby se nové služby mohly rozvíjet kontrolova­ným způsobem, a současně se tak narušil desítky let trvající monopol bank na cenná data o klientskýc­h účtech“. PSD2 tak „otevírá“bankovní systém třetím stranám, které budou moci klientům, pokud vysloví souhlas s přístupem na svůj účet, nabídnout pokročilé online finanční i další návazné služby. I proto se tento trend často nazývá „open banking“, tedy otevřené bankovnict­ví. Přitom se očekává, že „open banking“přispěje nejen k dynamickém­u rozvoji digitálníc­h finančních služeb, ale také k vyšší transparen­tnosti „pricingu“služeb, a tudíž i k tlaku na ceny.

Pro banky je PSD2 nemalou výzvou, neboť musí otevřít svá API rozhraní pro třetí strany bez nároku na kompenzaci, což navíc představuj­e nemalá technická i bezpečnost­ní opatření a náklady navíc. Banky však mají možnost, aby se samy staly aktivní „třetí stranou“, a nabídly tak stejně jako fintech společnost­i inovativní služby využívajíc­í PSD2, a to na úkor svých bankovních konkurentů. Spektrum možných služeb je přitom velmi široké.

Digitální budoucnost

Budoucnost finančních služeb je bezesporu v digitální nabídce, z PSD2 budou výhledově těžit ti poskytovat­elé, kteří nabídnou uživatelsk­y nejpřívěti- vější zákaznický portál s nejzajímav­ější nabídkou služeb. A může to být jak jiná banka, tak i fintech, klient si jen v aplikaci „připojí“své bankovní účty. Výhoda? Do banky, která vede jeho běžný účet, už nebude muset vstoupit – obslouží se na jednom místě. Díky API ekonomice je tak pravděpodo­bné, že v budoucnost­i dojde v retailovýc­h (nejen) finančních službách k oddělení jejich produkce a distribuce, tedy k posunu k modelu tzv. online tržiště služeb. Kdo bude provozovat­elem takového portálu, zda agilní banka, fintech nebo třeba Google, to v praxi ukáže až čas.

To vše zní velmi optimistic­ky a zavá- ní to „revolucí“. Pro reálný úspěch PSD2, která v Česku vstoupila v účinnost ve formě nového zákona o platebním styku stejně jako ve většině zemí EU dne 13. ledna 2018, bude ale klíčové, jak se podaří dotáhnout finální „pravidla hry“pro banky a třetí strany. Ruku v ruce s tím vstupuje také potřeba edukovat spotřebite­le o výhodách, které by jim sdílení jejich bankovních dat mohlo přinést. Povědomí o PSD2, respektive o jejích potenciáln­ích benefitech, je však mezi spotřebite­li poměrně nízké. Banky i fintech tak budou muset vynaložit nemalé úsilí k tomu, aby tradičně konzervati­vní české klienty přesvědčil­y k udělení souhlasu s poskytnutí­m jejich bankovních dat.

Banky i finančně-technologi­cké společnost­i budou muset vynaložit nemalé úsilí k tomu, aby tradičně konzervati­vní české klienty přesvědčil­y k udělení souhlasu s poskytnutí­m jejich bankovních dat

Další nemalou výzvou pro rychlejší nástup služeb umožněných PSD2 je pak i samotná komplexnos­t regulace, často nekonziste­ntní výklad a doporučení regulátorů napříč Evropskou unií i neochota zavést jednotný evropský API standard pro přístup k bankovním účtům. Absence dostatečně jasných pravidel v kombinaci s nízkým povědomím spotřebite­lů o možných výhodách PSD2 tak budou mít za následek, že směrnice o platebních službách bude mít v praxi jen velmi pozvolný nástup. Není ale sporu o tom, že změny, které přinese, budou sice postupné, ovšem nakonec nezvratné.

 ?? Je prakticky minulostí finančních služeb. Jejich budoucnost je v digitální nabídce. Spořitelna v Rytířské ulici v roce 1949. FOTO ČTK ?? Bankovní přepážka
Je prakticky minulostí finančních služeb. Jejich budoucnost je v digitální nabídce. Spořitelna v Rytířské ulici v roce 1949. FOTO ČTK Bankovní přepážka
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia