Lidové noviny

Airbus míří do turbulentn­í budoucnost­i

- VOJTĚCH WOLF

TOULOUSE/PRAHA Evropského výrobce letadel, společnost Airbus, čekají náročné roky, přestože si nemůže stěžovat na nedostatek zakázek a loni v počtu objednanýc­h strojů opět předběhla svého amerického konkurenta Boeing.

Podle generálníh­o ředitele Airbusu Toma Enderse firma řeší kromě jiných především dva velké problémy – brexit a ochranářsk­ou obchodní politiku Spojených států, kterou razí prezident Donald Trump s heslem Amerika na prvním místě.

V pasti brexitu...

Palčivější je přitom odchod Velké Británie z Evropské unie, který podle Endersova pondělního prohlášení oslabí britský letecký průmysl především nárůstem nákladů a omezením konkurence­schopnosti. Letecký výrobce, jehož hlavní sídlo leží ve francouzsk­ém Toulouse, působí na britských ostrovech na více než 25 místech a zaměstnává zde na 15 tisíc lidí.

Enders se obává nejen toho, jak bude vyřešen budoucí celní styk mezi Británií a dalšími zeměmi, ale především nejistoty ohledně volného pohybu pracovních sil. Ročně totiž zaměstnanc­i Airbusu absolvují mezi evropskou pevninou a britskými ostrovy asi 80 tisíc služebních cest.

... i Ameriky na prvním místě

Enders si však v pondělí stěžoval i na Spojené státy. „Pod Trumpovým vedením USA už nebojují za otevřenějš­í trhy, ale naopak se zavírají zahraniční­m společnost­em a cizí konkurenci,“prohlásil šéf Airbusu s tím, že z toho těží právě jejich hlavní konkurent, americký Boeing.

„Boeing se bezohledně veze na vlně hesla Amerika na prvním místě,“dodal Enders.

Jako příklad pak uvedl uvalení speciálníh­o 300procent­ního cla na dodávku letadel řady C od kanadské společnost­i Bombardier, na níž se podílí i Airbus. To USA zavedly poté, co si americký výrobce letadel stěžoval, že se této zakázce dostalo nelegální státní podpory v Kanadě i ve Velké Británii.

Superjumbo A380 v ohrožení

Ochranářst­vím, jež Airbus může poškodit na obou stranách Atlantiku, však potíže firmy nekončí. Kvůli nedostateč­nému zájmu leteckých přepravců hrozí ukončení výroby superjumba A380.

Airbus potřebuje ročně prodat alespoň šest těchto největších dopravních letadel na světě, přičemž jediným zákazníkem schopným udržet tak vysokou poptávku po dobu alespoň šesti až osmi let jsou dubajské aerolinky Emirates. Ty však zatím s podepsáním nové objednávky otálejí právě proto, že požadují záruky o pokračován­í výroby A380 i v budoucnost­i.

Airbus se navíc aktuálně potýká i s řadou protikorup­čních vyšetřován­í ve Velké Británii, ve Francii i ve Spojených státech. V tomto turbulentn­ím období si firma také musí najít nového šéfa, protože Tomu Endersovi končí za rok mandát a z čela Airbusu odejde v dubnu 2019.

 ?? A380 ohrožuje nízký zájem aerolinek, Airbus dokonce zvažuje zastavení výroby. Klíčovým odběratele­m těchto obřích strojů je dubajská letecká společnost Emirates, která zatím s další objednávko­u váhá. FOTO AIRBUS ?? Největší dopravní letadlo světa
A380 ohrožuje nízký zájem aerolinek, Airbus dokonce zvažuje zastavení výroby. Klíčovým odběratele­m těchto obřích strojů je dubajská letecká společnost Emirates, která zatím s další objednávko­u váhá. FOTO AIRBUS Největší dopravní letadlo světa

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia