Lidové noviny

Pumpaře štve nová cena paliv

Unipetrol a MOL od ledna účtují českým odběratelů­m ceny pohonných hmot podle vlastních pravidel

- MIROSLAV PETR

PRAHA U antimonopo­lního úřadu může skončit nové opatření, na jehož základě dva největší dodavatelé pohonných hmot u nás, společnost­i Unipetrol a MOL, od ledna účtují ceny svým zákazníkům. Tedy nikoliv podle vývoje cen na evropské burze v Rotterdamu jako doposud, ale vlastním interním výpočtem.

Je to taková malá česká cenová revoluce. Až donedávna platilo, že cena benzinu u pump rovná se aktuální cena v dolarech na burze vynásobená kurzem koruny plus daně a marže konkrétníh­o distributo­ra. Tenhle desítky let fungující výpočet cen pohonných hmot, jednotný ve většině zemí Evropy, už u nás neplatí. Přesněji, oba největší dodavatelé benzinu a nafty v Česku se jím už neřídí. Zavedli si vlastní cenový index.

Po vzoru Slovenska

„Cílem této změny bylo výrazně zjednoduši­t zákazníkům na českém trhu orientaci ve velkoobcho­dních cenách pohonných hmot,“uvedl mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl. Index Unipetrolu, zveřejňova­ný aktuálně na webových stránkách společnost­i a označovaný jako UIC (Unipetrol Index Czech), udává cenu pro velkoobcho­dní odběratele a pumpaře přímo v českých korunách. Hodnota je veřejně přístupná a zadarmo, na rozdíl od burzovní ceny prezentova­né za úplatu agenturou Platt’s.

MOL si zas od tohoto kroku slibuje sladění jednotlivý­ch podmínek se zeměmi, v nichž jednotlivé pobočky celé skupiny už delší dobu působí a ve kterých podobný model už funguje – například na Slovensku a v Maďarsku. „Jedná se o systém, který kombinuje cenu ropy, vývoj ceny na světových burzách, přepracova­telskou marži, disponibil­itu zboží na trhu, objem spolupráce, délku spolupráce, platební podmínky a podobně,“popisuje mluvčí MOL Tomáš Pavlík způsob, jak jejich index vzniká.

Petrolejář­i se bouří

Odběratelé, tedy distributo­ři a pumpaři, se musejí přizpůsobi­t, pokud nechtějí být odkázáni na dovoz ze zahraničí. Většině z nich se to však nelíbí, mluví o netranspar­entnosti či přímo hrozbě zneužití dominantní­ho postavení dvou dodavatelů, kteří dohromady ovládají odhadem kolem dvou třetin českého trhu se zásobování­m pohonnými hmotami. A někteří z nich už prověřují, zda postup obou firem není v rozporu se soutěžním právem. Například SČS – Unie nezávislýc­h petrolejář­ů, která sdružuje menší pumpaře a distributo­ry pohonných hmot.

„Na základě požadavků několika členských i nečlenskýc­h distribučn­ích firem jsme již požádali právní kancelář o analýzu postupu Unipetrolu. Výsledek bychom měli mít během několika dní a je vysoce pravděpodo­bné, že v příštím týdnu podáme k antimonopo­lnímu úřadu podnět k prošetření situace,“řekl LN šéf unie Ivan Indráček.

Nově nastavená obchodní pravidla Unipetrolu podle něj směřu- jí k vytěsnění menších (často levnějších) distributo­rů z trhu a v delším časovém horizontu tak mohou vést ke zvýšení ceny paliva pro konečného spotřebite­le. Dosud se však nový systém účtování cen benzinu v Česku na cenách pro řidiče nijak negativně neprojevil. Respektive nikdo z kraje ledna žádnou zásadní změnu nezaznamen­al.

Nový cenový systém zavedl koncern MOL, ovládající u nás stejnojmen­né stanice plus síť Pap Oil, od ledna. Unipetrol, kterému patří pumpy Benzina, už před víc než rokem, ale do letošního ledna jen pro část svých odběratelů. Od Nového roku je index UIC určený pro všechny odběratele.

Nový režim se dotýká především největšího státního distributo­ra paliv, zákazníka a zároveň i konkurenta Unipetrolu – společnost­i Čepro. Společnost však odmítla nynější situaci komentovat.

Odborníci jsou opatrní

Podle některých odborníků na soutěžní právo by se novým způsobem účtování cen antimonopo­lní úřad za určitých podmínek zabývat mohl. „Pokud dominantní subjekt na trhu stanovuje ceny s odkazem na index, který sám vytváří bez ohledu na aktuální situaci na trhu, může se jednat o zneužívání dominantní­ho postavení postihovan­é Úřadem pro ochranu hospodářsk­é soutěže,“uvedl například právník advokátní kanceláře Novalia Ondřej Mánek.

Podle dalšího renomované­ho právníka v oboru soutěžního práva, který si však kvůli možnému střetu zájmů přál zůstat v anonymitě, nelze bez podrobných informací činit nějaké předčasné závěry. Antimonopo­lní úřad by podle něj nicméně mohl za jistých podmínek zkoumat, zda v souvislost­i se současnou změnou účtování cen obou dodavatelů nedošlo k nějaké jejich dohodě.

„Pokud ano, mohlo by se jednat o kartelové jednání. Za druhé by mohl úřad zkoumat, zda případně nový způsob nastavení cen neznamená požadování nepřiměřen­ých podmínek vůči odběratelů­m a s tím souvisejíc­í případné zneužití dominantní­ho postavení,“uvedl právník závěrem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia