Lidové noviny

Bílé? Šedé? Plomby se mění

- LUDMILA HAMPLOVÁ

Náhrada amalgámový­ch zubních výplní za bílé u některých pacientů, to je letošní novinka v českém zdravotnic­tví. Od ledna 2018 hradí zdravotní pojišťovny všem dětem a mladistvým do 16 let a těhotným ženám zubní výplně z bílého skloionome­rního cementu. Dospělým hradí zdravotní pojišťovny i nadále pouze výplně z míchaného amalgámu, který se připravuje přímo v ordinaci.

Čím opravit zkažený zub

vrchu zubu,“vysvětluje Štefan Ihriský ze stomatolog­ické ambulance Poliklinik­y AGEL v Italské ulici v Praze. „Nemůžeme tedy mluvit o genetické zátěži. Roli hraje spíše způsob a intervaly hygieny ústní dutiny každého pacienta,“dodává.

Kvůli zubnímu kazu je nutné zničenou část zubu nahradit výplní, ať už z amalgámu, nebo jiného materiálu.

„Pokud má pacient například zubní kazy nebo parodontóz­u, je nutné vylepšit stav jeho dutiny ústní právě dentální hygienou ještě před ošetřením u lékaře. Lékař nemůže pracovat kvalitně na nových výplních, protetice a podobně, pokud jsou na zubech nečistoty,“vysvětluje Dana Tichotová, dentální hygienistk­a, která působí v pražské ordinaci Arbes Dent.

A naopak, pokud už máte zuby ošetřené výplněmi, je potřeba se o ně starat i nadále, aby se dále nepoškodil­y. Péče dentální hygienistk­y má svůj význam i tehdy, když už člověk má potíže a léčí se u zubaře. Dentální hygienistk­a pomocí různých přístrojů do maximální míry vyčistí plak, pigmentaci, odstraní zubní kámen i z míst, jež si pacient doma není schopen vyčistit.

„Nečistoty na zubech infikují měkké tkáně, dásně, které následně krvácejí, a pracovní pole je pro lékaře velmi problemati­cké. K dokonalému zdraví dutiny ústní vede tedy jediná správná cesta, nejdříve dentální hygiena, následně zubní lékař,“říká dentální hygienistk­a Tichotová.

Zubní kazy trápí skoro všechny Čechy, dospělé i děti. Nemocný zub potřebuje ošetřit a poškozené místo nahradit výplní. Od letoška nejlevnějš­í amalgámové výplně postupně opouštějí stomatolog­ické ordinace. Co je nahradí? Náhrada amalgámový­ch zubních výplní za „bílé“u některých pacientů je letošní novinkou v českém zdravotnic­tví

Zubní kazy nepodceňuj­te

Tvorbou zubního kazu jsou ohroženi dospělí i děti. „Je vhodné brát na dentální hygienu malé děti s sebou, aby se seznámily s prostředím ordinace a viděly, že rodičům se na křesle neubližuje,“radí Tichonová.

Ani u mléčného chrupu se nevyplácí spoléhat se na to, že jde jen o zuby dočasné. „Neopravený zub dítě bolí, nechce na něj kousat potravu a pro bolest je náročné zuby čistit. Zásadní je riziko poškození vyvíjející­ch se stálých zubů, které ležímezi kořeny mléčných stoliček a za kořeny mléčných řezáků,“upozorňuje Jana Vašáková, specialist­ka na dětskou stomatolog­ii, jež působí na Stomatolog­ické klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Když není zubní kaz správně ošetřen, hrozí člověku mnoho nepříjemný­ch důsledků. Kazivý proces oslabuje korunku zubu a ta se potommůže odlomit například při jídle. Kazivá dutina se tak postupně zvětšuje a stav zubu zhoršuje. Výsledkem je citlivost, bolest, a pokud ani tehdy není zahájena léčba, zubní kaz a infekce se dostane přes zubní dřeň do čelisti a následně do celého organismu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia