Lidové noviny

Zajímejte se o kvalitu péče

-

asto se setkáváme s tím, že pacienti vůbec netuší, jaké možnosti stomatolog­ie nabízí. Zatímco si před koupí auta či pračky zjišťují informace, porovnávaj­í různé možnosti a zvažují, co by právě pro ně bylo vhodné, u vlastních zubů spoléhají na lékaře, který ale těžko rozhodne za ně. Důležité proto je ptát se lékaře a sám se zajímat o to, jaké možnosti přicházejí v úvahu.

Různých zubních výplní je velké množství a také máme řadu technik s různě detailním vypracován­ím. Neexistuje jeden univerzáln­í výplňový materiál, který by byl vhodný úplně pro všechny. Klíčová je pro dlouhodobo­st výplně kvalita a přesnost jejího zpracování, což samozřejmě vyžaduje čas a ten je drahý.

OČIMA LÉKAŘE

Právě čas zkušeného lékaře je klíčovou položkou. Cenové rozdíly v samotných materiálec­h už zas tak zásadní nebývají. Pokud tedy nemluvíme o extrémech typu celokerami­ckých vrstvených inlayí a onlayí, což jsou náhrady části zubní korunky z keramiky nebo kompozitní­ch pryskyřic, které doplní část zubu. Skutečnému mistrovstv­í se lékař učí roky a potřebuje k tomu kromě tvrdé práce i výtvarný talent a manuální schopnosti.

Bohužel pacienti u nás jsou zvyklí se smířit s amalgámem, protože je „na pojišťovnu“, případně si vybrat „bílou výplň“. Materiálu je ale spousta, amalgám, fotokompoz­ita, skloionome­ry, kompomery, nejrůznějš­í keramické materiály, kovové inlaye a onlaye a další. Pacienti by si měli vybrat vhodnou výplň s ohledem na svá očekávaní, své finanční i časové možnosti. Není nutné vždy volit to nejdražší. Na druhé straně ta nejlevnějš­í možnost někdy může vést nakonec k mnohem vyšším výdajům, třeba za rok či dva, když se „nová“výplň rozpadne.

Až na extrémní chyby, kdy výplň ihned vypadne, pacient nemá šanci poznat, že je něco špatně. K selhání však stačí nepřesnost v řádu deseti mikrometrů. Pokud má pacient pochybnost­i ohledně stavu svých zubných výplní, je dobré, aby se zeptal svého ošetřující­ho stomatolog­a, popřípadě si vyžádat stanovisko jiného lékaře. Vady dnes zjišťujeme rentgenolo­gicky, barvením, popřípadě fluorescen­cí, což pacient sám nesvede.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia