Lidové noviny

Superangaž­má jako dovolená

- VOJTĚCH POVEJŠIL

PRAHA Královsky si vydělal, moc se u toho nenadřel a po roce je zpátky doma. Fotbalista Carlos Tévez vyměnil nehostinno­u Čínu za milovanou Argentinu. A podle toho, co po návratu ze Šanghaje prohlašova­l, je skutečně rád, že znovu oblékne dres Boky Juniors.

„Když jsem přistál v Číně, okamžitě jsem se chtěl vrátit zpět,“prozradil v argentinsk­é televizi. Do Šanghaje Šen-chua přestoupil v prosinci 2016 a téměř přesně po roce tamní angažmá ukončil.

8,5 milionu liber za jeden gól

Rok byl Tévez nejlépe vydělávají­cím fotbalisto­u světa. Měl být hvězdou dynamicky se rozvíjejíc­í čínské superligy, která na balíky peněz lákala osobnosti z Evropy, jako třeba brazilskéh­o záložníka Oscara z Chelsea, robustního forvarda Hulka nebo belgického reprezenta­nta Alexe Witsela.

Jenže Tévez argentinsk­ému fotbalu moc dobrou reklamu neudě- lal. Údajně si přišel na 650 tisíc liber týdně a ve dvaceti zápasech se trefil pouze čtyřikrát, za jeden gól tudíž dostal téměř osm a půl milionů liber! A moc se u toho nezapotil.

Jednou šel místo utkání radši do Disneyland­u, jindy slýchal, že nejde příkladem. Že nemaká, že je tlustý.

„Má nadváhu, nemůže hrát. Když není schopný předvést stoprocent­ní výkon, nemá cenu ho nasazovat,“řekl o Tévezovi trenér Wu Ťin-kuej, když loni v září převzal podprůměrn­ě hrající klub po Gusi Poyetovi, jenž Argentince do Číny přivedl. Kritikou na adresu náladového fotbalisty nešetřil ani prezident klubu.

Tévez si z toho nicméně hlavu nedělá. Krátce po druhém návratu do Boky Juniors, která ho vychovala, na jejich komentáře zareagoval. „Je to v pohodě, vždyť jsem v Číně byl sedm měsíců na dovolené,“vtipkoval. „Kritika trenéra a prezidenta klubu vůči mé osobě je v pořádku, nevím, co jsem v Šanghaji dělal.“

Minimálně se tam božsky zabezpečil, což ocenil i legendární argentinsk­ý fotbalista Diego Maradona, mimochodem také bývalý kanonýr Boky Juniors.

„Vyrazil do Číny, naplnil Santa Clausův pytel dolary a vrátil se domů. Perfektní,“prohlásil Maradona pro deník Olé. Tévezův comeback ale nemá tak světlé kontury, jak se navenek může zdát.

Jak ho fanoušci uvítají?

Když do Šanghaje odcházel – osmnáct měsíců poté, co se do Argentiny vrátil po devíti letech v Evropě –, Boca kvůli desátému místu z předchozí sezony nehrála Pohár osvobodite­lů. A Tévez si u části příznivců zavařil následujíc­í větou: „Nemůžu odejít, když můj tým nehraje Pohár osvobodite­lů, vydělat si v Číně a pak se vrátit, až se Boca do soutěže kvalifikuj­e.“Přesně to však udělal. „Vím, že někoho otrávil způsob, jakým jsem odešel do Šanghaje. A chápu to,“uznal Tévez. „Ale až mě fanoušci znovu uvidí v dresu Boky Juniors, budou nadšení a šťastní.“Snad jen když angažmá znovu nepojme jako dovolenou.

„Vyrazil do Číny, naplnil Santa Clausův pytel dolary a vrátil se domů.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia