Lidové noviny

Slast kovbojské duše

- ADAM JUNEK

Skoro každý z nás má pro něco slabost. U někoho je to čokoláda, u někoho krásné ženy, u někoho silná auta. Jsou slabosti, s kterými se chlubíme (proč skrývat ferrari, že?), a ty, o nichž raději mlčíme (sbírka plyšáků na posteli třicátníků by mohla takovou být).

Čekstajl se přiznává, žemá jednu takovou slabost z té druhé „provinilé“kategorie. Kovbojské boty. Takzvané „koně“. Samozřejmě jen v jednobarev­ném provedení a bez dezénu krokodýlí kůže, aby bylo mezi námi jasno. Ale i tak je to bota trochu (no, možná nejen trochu) „kolotočářs­ká“. A proti kolotočové­mu vkusu tento sloupek tak rád brojí.

Každopádně je to hlavně bota, která se nějakým řízením osudu opět dostala do kurzu. A tak je tu šance nějaký ten pár obuvi vybavené nadzdvihnu­tými špičkami a robustním podpatkem vynést.

Vloni to byl ještě trochu vysmívaný pokus značky Hood by Air. Pro letošní sezonu ji ale do svých kolekcí zapracoval­y vzývané hvězdy módního nebe. Především pak obdivovaný Raf Simons, hlavní návrhář značky Calvin Klein. A najednou je z jednoho z klasických symbolů Ameriky zase hit. Hit, který se v čase často vrací. V 70. letech v klasickém „jamesdeano­vském“pojetí – seprané džíny, bílé triko, kožený křivák. V 90. letech v erotickém ladění spoře oděných hvězd popové scény (ať už šlo o Britney Spears, nebo Kylie Minogue), které si koně obouvaly k bikinám či spodnímu prádlu. Letošní trend je trochu sofistikov­anější. Kovbojské boty dle přehlídkov­ých mol mají doplňovat kostýmky se sukněmi do půli lýtek nebo i rozevláté široké sukně.

U pánů by Čekstajl radil přece jen zůstat u klasiky a jít cestou rebela Jamese Deana. Kreace, kterými se to i u nás kolem přelomu milénií hemžilo – tedy oblek doplněný o „koně“–, by měly být přece jen raději navždy zapomenuty.

Co pořád dokola tak láká na původně výhradně praktickýc­h botách (podpatek a špička jsou uzpůsobeny jednak jízdě na koni, jednak nerovnému terénu Divokého západu)? „Kovbojské boty jsou naprostým spojením praktičnos­ti a něčeho, čemu by se dalo říkat dandyfikac­e,“uvedl pro britský list Guardian Tony Glenville z londýnské vysoké školy módy. Pod podivným pojmem se skrývá stylovost smíšená s trochou rebelantst­ví a možností projevit osobitost. Zkrátka to, že „koně“nemusejí být jen z nevydělané kůže a zaprášené z cest, ale třeba v kombinaci stříbrné a červené kůže (ale tady už to hodně zavání matějskou!).

Ted Mosby z populárníh­o seriálu Jak jsem poznal vaši matku by zajásal. Letos by totiž měl jak zpražit své přátele, kteří se mu pro jeho kovbojské holínky v signální červené vysmívali.

 ??  ??
 ?? Kovbojské boty do města nemusejí být nudné. Jen u toho člověka napadá citát z filmu Pelíšky: „Ty by byly dobrý leda tak mý mámě.“FOTO STS RANCH ?? Bláznivý rančer.
Kovbojské boty do města nemusejí být nudné. Jen u toho člověka napadá citát z filmu Pelíšky: „Ty by byly dobrý leda tak mý mámě.“FOTO STS RANCH Bláznivý rančer.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia