Lidové noviny

Ve Venezuele je v krizi i sex

- SIMONA BARTOŠOVÁ

e jihoameric­ké Venezuele, zmítané ekonomicko­u krizí, chybí potraviny i léky, není novinkou. Mezi pilulkami, jichž je v zemi nedostatek, je ale i antikoncep­ce, což podle deníku Washington Post působí tamním obyvatelká­m značné potíže.

V machistick­é společnost­i, jež je pro Latinskou Ameriku běžná, je zabránění početí zpravidla na ženě. Tamní muži navíc odmítají používat kondomy. V současné situaci, kdy je antikoncep­ce nedostatek nebo je drahá a levné kondomy nespolehli­vé, je problém ještě větší.

Mnoho Venezuelan­ů tak řeší otázku – milovat se, nebo ne? Absolutní abstinence nepřipadá v úvahu, a tak se rozhodnou „užívat si“– leč s opatrností – dál. Jenže často s nechtěnými následky. Totiž těhotenstv­ím.

Z poslední doby sice neexistují žádné oficiální statistiky, venezuelšt­í lékaři však hlásí nárůst počtu nechtěných početí, ale i přenosných chorob a domácích potratů (interrupce je povo-

ORBIS UNUS

lena, jen když těhotenstv­í ohrožuje život matky).

„Sotva jíme třikrát denně,“svěřila se 28letá Yorlenis Gutierrezo­vá, bývalá pracovnice salonu krásy, jež kvůli krizi přišla o práci a kvůli dlouhodobé absenci pilulek na pultech lékáren s manželem nechtěně počala druhé dítě. „Nevím, jak uživíme další krk,“dodala.

Místní média radí počítat plodné a neplodné dny, a článek na webu Cactus24 dokonce nabízí „15 domácích rad, jak se vyhnout těhotenstv­í“. Včetně konzumace papáji nebo vypití dvou šálků čaje se zázvorem.

Ženy se tak obrací na černý trh na internetu, kde jsou ale ceny jak pilulek, tak i nitrodělož­ních tělísek nebo podkožních implantátů přemrštěné. Zoufalé Venezuelan­ky si je buď stejně koupí, nebo je vozí ze zahraničí.

Po léta byly pilulky, tělíska i kondomy v mnoha veřejných venezuelsk­ých nemocnicíc­h dostupné zdarma. Na to ale nyní nejsou peníze. Zásoby hormonální antikoncep­ce v zemi se od roku 2015 ztenčily až o 90 procent. A to poslední, co nyní Venezuela potřebuje, je prudký nárůst populace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia