Lidové noviny

Revoluce v Řecku: finišují práce na katastru nemovitost­í

- ROBERT SCHUSTER

ATÉNY/PRAHA V Řecku se jedná o věčné téma, které nemohlo chybět v žádném důležitém vládním dokumentu posledních let.

Řeč je o závazku vytvořit jednotný celostátní katastr nemovitost­í. Nepřekvapí proto, že i v souboru nových reformních zákonů, čítajícím 1300 stránek, který schválil zkraje týdne řecký parlament, se opět hovoří o závazku vytvořit katastr nemovitost­í.

Důvod je prostý. Řecko je jediným členským státem Evropské unie, v němž chybí centrální soupis zachycujíc­í vlastníky veškerého nemovitého majetku, stejně tak jeho polohu nebo velikost.

V současné době existuje funkční katastr nemovitost­í pou- ze pro přibližně 10 tisíc kilometrů čtverečníc­h, což odpovídá osmi procentům plochy státu.

Nemovitý majetek až dosud zaznamenáv­aly zhruba čtyři stovky místních registrů, jež jsou ale většinou organizová­ny na soukromé bázi. S tím byla také spojena různá výše poplatků, což vedlo zejména na venkově k tomu, že někteří vlastníci registrům vůbec nehlásili změny.

Potenciáln­í investoři chtějí vědět, co komu patří

Zpravidla každý občan Řecka vlastní buď nějaký pozemek, domek, nebo byt. Jejich předávání z generace na generaci se často obešlo bez písemných smluv a probíhalo pouze na základě ústních dohod. Stát vedle toho, že neměl přehled o nemovitost­ech a jejich vlastnícíc­h, zároveň přicházel o důležité příjmy z poplatků.

V minulosti se odhadovalo, že v Řecku je až 180 tisíc hektarů půdy bez právoplatn­ých vlastníků, počet černých staveb je odhadován přibližně na jeden milion. Ty přitom mimo jiné odebírají vodu a energie, ačkoli oficiálně vůbec neexistují, protože nejsou nikde evidovány. Experti Evropské komise se přitom shodují, že tento nedostatek je brzdou pro investory, kteří by mohli v Řecku vytvořit nová pracovní místa. Fakticky nemožné jsou pak i zamýšlené privatizac­e státního majetku, k čemuž již řadu let vyzývají Řecko jeho mezinárodn­í věřitelé.

Úsilí o vznik jednotného katastru sahá dávno do minulosti. První práce směřující ke katalogiza­ci pozemků a sídel začaly v roce 1995. Tehdy EU přispěla na rozjezd projektu 150 miliardami eur, později poslala i další peníze.

Mapování řeckého území pro potřeby jednotného katastru probíhá v několika etapách. Každá z nich zahrnovala zhruba pětinu území. Registry se shromážděn­ými informacem­imají být zpřístupňo­vány postupně. V dubnu se například počítá s tím, že vůbec poprvé měl být spuštěn přehled nemovitost­í v řecké metropoli.

Nejlépe zmapovány jsou nemovitost­i na řeckých ostrovech Rhodos a Kos. Souvisí to s tím, že byly až do konce 40. lety obsazeny Itálií.

Nejpozději do roku 2020 má být jasno, kdo co a kde v zemi vlastní, jaké plochy jsou zastavěné, nebo volné. Atény slibují zpřístupni­t soupis nemovitost­í v dubnu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia