Lidové noviny

Na peníze pro Zemana jsou hlídači voleb krátcí

Neprůhledn­é financován­í zákon trestá velmi mírně. Pokuta za neférovou agitaci je maximálně 300 tisíc

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Před čtyřmi lety poslanci a senátoři zpřísňoval­i zákon o přímé volbě prezidenta, protože se po jejím prvním konání ukázalo, v čem lze férovou kampaň obcházet. Situace se však opakuje a opět v režii týmu Miloše Zemana, který objevil cestu, jak neporušit zákon, ale nectít jeho ducha.

„Účelem zákona je transparen­tnost, každý se musí odhalit,“říká Marian Kokeš, asistent ústavního soudce Vojtěcha Šimíčka.

To, co praktikuje Strana práv občanů (SPO) a spolek Přátelé Miloše Zemana, transparen­tnosti odporuje. Zeman oficiálně kampaň nevede, za něj ji vede zmíněný spolek. Protože to však dělá s vědomím kandidáta, nemusí se registrova­t jako takzvaná třetí osoba, která by musela mít speciální volební účet a dodržet výdajový strop ve výši jednoho milionu korun. Jediný limit je 50 milionů, jež má k dispozici kandidát Zeman.

Spolek už v rámci nepeněžníc­h plnění věnoval na prezidento­vu kampaň 8,14 milionu korun, SPO dalších 1,24 milionu. Přátelé Miloše Zemana na rozdíl od svého kandidáta nemusejí vykazovat, odkud vzali peníze. Veřejnost se nejspíš nedozví, kdo agitaci skutečně zaplatil ani kolik skutečně stála, ne- boť u nepeněžníc­h plnění lze uvést cenu na trhu obvyklou. Existuje tak podezření, že spolek a SPO za sebou reálné výdaje i reálné sponzory schovávají. Nikdo z nich se k financován­í nevyjadřuj­e.

„Klíčové je, že je zcela a jednoznačn­ě dodržován právní řád České republiky,“uvedl k tomu prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček s dovětkem, že všechny zdroje jsou domácí, nic neplyne z ciziny.

Že se Zemanovu týmu podařilo najít mezeru, jíž se drží paragrafů, ale nikoli jejich smyslu, potvr- zuje i Jan Outlý z úřadu, který na kampaně dohlíží. Bude skoro nemožné vypátrat, odkud se peníze vzaly. „Možnosti jsou velmi omezené,“řekl Outlý.

Přiřadit chování spolku k některému z přestupků je složité, a navíc odrazovací efekt zákonných sankcí je mizivý. Za nepoctivé chování, třeba nevykázání nepeněžitý­ch plnění, hrozí maximální pokuta 300 tisíc korun. Vůči 50 milionům, jež lze za hradní kampaň utratit, je to 0,6 procenta nákladů. Pokračován­í a více na straně 2 a 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia