Lidové noviny

Drahošova neúčast v TV? Nevadí

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Prezidents­ké finále začalo dvěma televizním­i debatami, v nichž vystupoval Miloš Zeman sám, duely s Jiřím Drahošem se odehrají až dnes a pozítří. Podle drtivé většiny odborníků, které LN oslovily, Drahošova nepřítomno­st ve dvou ze čtyř debat nebyla chybou. Rozhodujíc­í podle expertů bude až to, jak zvládne přímou diskusi se zkušeným rétorem Zemanem.

„Drahošovo rozhodnutí je překvapivé, ale zároveň ukazuje, že si věří. Důležité je, že si diktujete svoji taktiku a nereagujet­e jenom na Zemana. Zeman řekl čtyři, Drahoš řekl dvě debaty – v tom mi to připadá velmi vyrovnané. Drahoš nesrazil okamžitě paty a nešel Zemanovi na ruku,“říká Anna Shavit, odbornice na politický marketing.

Podobně to vidí i Vladimír Bystrov, spolumajit­el PR agentury Bison & Rose: „Kroku pana Drahoše rozumím. Nelze se podřizovat soupeři. Obhajující prezident ohledně své kampaně předvedl několik totálních přemetů. Obecně platí, že sebevědomý soupeř by neměl přistoupit na to, že vám někdo bude diktovat, jak se bude kopat – o podmínkách se případně musí jednat.“

Hlavní nástraha, podle níž se bude všechno počítat, však na Drahoše teprve čeká. Musí obstát v přímé konfrontac­i.

První ostré klání se uskuteční dnes na Primě, druhé ve čtvrtek v České televizi. „Velmi záleží na tom, jak dokáže zvládnout ty debaty, ve kterých se utkají,“míní sociolog Jan Herzmann. „Pokud je zvládne dobře, bude zapomenuto, že nešel do čtyř, ale jenom do dvou. Kdyby tam měl vážné problémy a fatálně prohrával, bude mu to přičteno k tíži, že se bál, že se prohraje, tak nechtěl prohrát tolikrát,“dodává.

Podle Milana Hejla, spoluzakla­datele agentury AMI Communicat­ions, může z menšího počtu střetů s úřadujícím prezidente­m Drahoš spíš vytěžit, protože na rozdíl od Zemana není zběhlý ve specifické disciplíně televizní politické diskuse. „Miloše Zemana mají jeho voliči rádi takového, jaký je, a všechny lapsy mu odpustí. Řada potenciáln­ích voličů Drahoše však hledá pana dokonalého a může u nich snadno ztratit body. Tedy čím méně konfrontac­í, tím lépe,“říká.

V menšině se objevují i opačné názory, které tvrdí, že Drahošova taktika není dobrá. Jeho nositelem je například Tomáš Jirsa, majitel komunikačn­í agentury C&B. „Miloš Zeman dostal hodinu na to, aby řekl to, co chce, jednomu a půl milionu voličů (tolik diváků sledovalo pořad na Nově – pozn. red.). Působil výrazně smířlivěji než obvykle, sem tam zavtipkova­l, vyvrátil tím nejspíš i spekulace o smrtelné chorobě. Nemohl lépe zasáhnout nerozhodnu­té voliče, které potřebuje Drahoš mobilizova­t proti Zemanovi. Byla to jednoznačn­á chyba,“uvedl s odkazem na Drahošovu absenci na Nově.

Drahoš oba termíny diskusí strávil setkáním s lidmi v Brně a Praze, tedy akcemi s menším zásahem, než má televizní obrazovka. Rozhodnutí však neželí. „Pan profesor Drahoš rozhodně nelituje toho, že se neúčastnil. Nyní je pro něj prioritou přímý kontakt s voliči,“sdělila jeho mluvčí Kateřina Procházkov­á.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia