Lidové noviny

Na peníze pro Zemana jsou krátcí

-

Sankce i dohledový úřad se zaváděly novelou zákona po první přímé volbě prezidenta, protože se ukázalo, že porušení pravidel není jak trestat. Tehdy měl vyúčtování kampaní na starosti kontrolní výbor Senátu. I když něco našel, bylo už po zákonných lhůtách, kdy šlo ještě něco dělat. Na soud se navíc mohl obrátit pouze jiný hradní adept, pokud u svého soupeře narazil na neprůhledn­osti nebo porušení zákona. Senátoři by tak museli výsledky své hlubší kontroly udat u některého z protikandi­dátů, sami k soudu nemohli.

Také před lety šla hlavní kritika netranspar­entního chování za týmem kolem nynějšího prezidenta. Na volebním účtu Zemana se nashromážd­ilo více než 600 tisíc korun od anonymních dárců, kteří nosili peníze hotově. Jeho tým také před druhým kolem vedl účet na dluh, přestože měl nasmlouvan­é sponzory. Poslali peníze až po volbách, protože původní zákon nespecifik­oval, dokdy mají být donátoři známí a konta uzavřena. Stejný postup zvolil i Jan Fischer.

Nově platí, že nejpozději tři dny před volbami musí kandidáti na web pověsit seznam všech, kdo jim poskytli finance, nepeněžní plnění či se zavázali, že to udělají. Před pěti lety ale nešlo o porušení zákona, i když se kandidáti svým chováním zpronevěři­li jeho smyslu.

Úřad pro dohled nad financován­ím politickýc­h stran počítá s tím, že do volebních zákonů bude nutné znovu sáhnout, protože praxe opět ukázala, kde má díry. Žádný paragraf ale nedokáže zabránit tomu, pokud někdo bude chtít pátrat po možnostech, jak ho obejít.

V rámci novely se pravděpodo­bně otevře i debata nad tím, že u prezidents­kých voleb není strop pro dárce. Při sněmovních volbách smí jednotlive­c či firma straně věnovat maximálně tři miliony, u těch prezidents­kých může jeden člověk zaplatit celých padesát milionů. Zkoumání možná podlehnou i sankce za přestupky proti férovosti a transparen­tnosti agitace, aby lépe odpovídaly míře provinění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia