Lidové noviny

Díra v kampani za 50 milionů

- MARTIN SHABU

PRAHA Úřad pro dohled nad hospodařen­ím politickýc­h stran a politickýc­h hnutí (ÚDHPSH), který od loňska kontroluje financován­í kampaní, přiznává, že spolek Přátelé Miloše Zemana, který podpořil hlavu státu osmi miliony, nic neporušil. Dovedně využil mezeru v zákonu.

„Miloš Zeman tvrdil, že nepovede osobně kampaň, takže tam nechal skulinku pro to, že kampaň nepovede, ale že ji s jeho vědomím povede někdo jiný,“řekl LN člen úřadu Jan Outlý s tím, že z pohledu zákona jde o čisté řešení.

Přes nepeněžito­u podporu lze přitom teoreticky profinanco­vat celou kampaň do výše zákonného limitu 50 milionů. A to aniž by byl jasný původ těchto peněz.

„Pokud to kandidát vykáže ve formě daru od někoho, o kom ví, ale nebyl to sám kandidát, je to z pohledu zákona správně vyúčtovaná kampaň. My se můžeme pak škrábat za uchem, abychom se dostali ke zdrojům peněz,“upozornil LN Tomáš Hudeček, člen úřadu.

S „finančákem“a FAÚ v zádech

S porážkou se ale kontroloři z ÚDHPSH nechtějí smířit. Přemýšlí, jak netranspar­entní praktiky odhalit a hříšníka potrestat pokutou. „Hledáme cestu. Zatím to nevypadá růžově. Jsme ale v kontaktu s daňovou správou a Finančním analytický­m útvarem,“řekl LN Hudeček.

Před druhým kolem prezidents­ké volby ale určitě s kolegy ne- stihne zahájit správní řízení proti konkrétním­u provinilci z řad prezidents­kých kandidátů. Tedy ani proti kampani na podporu Miloše Zemana.

Existují přitom podezření, která stojí za prověření. Namátkou například Strana práv občanů, jejíž politici vystupují na podporu prezidenta Zemana. Strana poskytla v nepeněžité­m plnění na prezidento­vu kampaň 1,2 milionu korun. „Když se podíváme do výročních zpráv o jejím hospodařen­í za minulá léta, příjmy tam moc vidět nejsou. Nevím, kde mají takové rezervy. Musíme se v rámci dohledu nad hospodařen­ím SPO podívat, kde tu rezervu vzali,“uvedl Hudeček.

Snaha kontrolorů naráží hned na několik překážek. Podle zákona se mohou dívat pouze na hospodařen­í stran od roku 2017. Vysvětlit zpětně peníze ve stranické kasičce nemusí představov­at větší problém. Lze se odkázat například na nakumulova­nou rezervu z let minulých.

Za prověrku by stály finanční operace k podpoře prezidents­kých kandidátů i s ohledem na úprk předsedy SPO senátora Jana Veleby ze studia DVTV. Tam nedokázal senátor odpovědět na opakovaně pokládanou otázku, kde strana vzala peníze na sponzoring kampaně hlavy státu. Veleba je přitom členem spolku Přátelé Miloše Zemana.

Prezidents­ká (ne)kampaň Miloše Zemana dělá úřadu, který hlídá financován­í politickýc­h stran a hnutí, vrásky. Chce proto spojit síly s Finanční správou a „cifršpiony“.

Porodní bolesti

„Pokud to kandidát vykáže ve formě daru, je to z pohledu zákona správně vyúčtovaná kampaň. My se můžeme pak škrábat za uchem, abychom se dostali ke zdrojům peněz.“

Napilno mají zaměstnanc­i dohledovéh­o úřadu nejen kvůli prezidents­kým volbám. Loni vzniklá instituce se musí vypořádat s personální nouzí. „Podstav je zřejmý od samého počátku. Úřad byl koncipován jako malý. V oddělení kontroly je šest lidí,“uvedl předseda úřadu Vojtěch Weis, kterýmá pod sebou dohromady osmnáct lidí.

Část z nich musela projít výběrovým řízením podle služebního zákona, což zabralo čas. Úřad funguje teprve od loňského léta a hned na něj padly parlamentn­í volby. Aktuálně vede stovky správních řízení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia