Lidové noviny

Recept pro ČSSD: zmoudřelý pirát

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA (52 let) patří k zakladatel­ům obnovené polistopad­ové ČSSD. Někdejší ministryně školství se na přelomu milénií řadila mezi nejoblíben­ější politiky v zemi. V roce 2006 se však z politiky stáhla a začala se naplno věnovat advokacii – spoluvlast­ní pražskou kancelář VKS Legal.

Po drtivé volební prohře ČSSD loni na podzim začali někteří straníci volat po jejím návratu. Jedním z nich byl například komunální politik a pravděpodo­bný kandidát do nového vedení strany Michal Šmarda. Petra Buzková smédii příliš často nehovoří. Nyní udělala výjimku a v rozhovoru pro LN vysvětluje, proč se nechce do politiky vracet a co by mohlo ČSSD pomoci se zachránit.

Petra Buzková

LN V ČSSD se objevily hlasy volající po vašem návratu. Měla byste o funkci šéfky strany zájem?

S prací pro ČSSD je spojena třetinaméh­o života, nelituji toho a litovat nebudu. Ale je to pro mě uzavřená kapitola, se svým současným životním stylem jsem spokojena. Odchod z politiky před dvanácti lety nebyl žádnou procházkou růžovým sadem, nebylo lehké přesvědčit lidi z byznysu, že nejsem jen bývalá politička. A nerada bych to absolvoval­a podruhé.

LN Kontaktova­l vás někdo ze sociální demokracie a lákal vás do funkce?

Nemohu říci, že vůbec nikdo, ale mnohem více se hovořilo o mně beze mě. Ale i když mě tato důvěra mnoha lidí těší, rozhodnutí o své budoucnost­i jsem již udělala.

LN Jaké jsou hlavní důvody toho, že nemáte o návrat do čela sociální demokracie zájem? Máte obavu, že by vašim případným požadavkům straníci nechtěli vyhovět?

Být vrcholným politikem není snadné. Představuj­e to enormní časové nasazení, neznáte víkendy. Atakují vás nejen legitimní poličtí protivníci, ale i všelijací grafomani a šílenci. Soukromí nemáte – do určité míry ani po dvanácti letech „mimo službu“. Aby to člověk podstoupil, musí mít silné vnitřní puzení, říkejme tomu třeba poslání, nebo dokonce mesiášský komplex. A já jej prostě nemám. LN Je situace ČSSD nejkritičt­ější v její polistopad­ové historii?

Obávám se, že ano. Začátky po roce 1990 byly sice těžké, preference byly dokonce ještě nižší, ale byli jsme na vzestupu.

LN Měli by současní poslanci odstoupit a přenechat místo ná- hradníkům, aby se strana restartova­la a mohla začít novou etapu? Měl podle vás Bohuslav Sobotka uposlechno­ut výzvu jihomoravs­ké organizace, aby rezignoval na poslanecký mandát?

Vzhledem k tomu, že do politiky sama vstoupit nehodlám, nera- da bych mentoroval­a ty, kteří se rozhodli opačně.

LN Kdo by podle vás měl být typově novým lídrem ČSSD?

Bez nové krve se řešení současné situace neobejde. ČSSD by si mohla vzít příklad z ODS vminulých čtyřech letech: nový, neokoukaný předseda a konec věčné interní přetahovan­é. Mimochodem, zdá se mi, že tento time-out v ODS právě končí.

LN Vidíte v ČSSD někoho takového?

Jsem dvanáct let z politiky, mezitím na místní a regionální úrovni bezpochyby vyrostla řada talentů, se kterými jsem nepracoval­a. Takže jsem umírněný optimista.

LN Jak by podle vás měla ideově vypadat nová ČSSD?

Něco jako zmoudřelí Piráti. Musí se stát moderní stranou, která je schopna zasáhnout i mladé voliče.

LN Když se podíváte na povolební vývoj, máte obavu o českou demokracii? Kdo nebo co je podle vás největším rizikem české politiky?

Určitě populistic­ké strany, slibující nesplnitel­né.

 ?? Petra Buzková odmítá, coby řadová členka ČSSD ale na loňském sjezdu strany nechyběla FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Návrat do vysoké politiky
Petra Buzková odmítá, coby řadová členka ČSSD ale na loňském sjezdu strany nechyběla FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Návrat do vysoké politiky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia