Lidové noviny

Já chci toho pána vystřídat!

- ROBERT SATTLER

PRAHA Ačkoli Jiří Drahoš před začátkem setkání předstoupi­l před návštěvník­y v pasáži a sdělil jim, že patrně ne všichni se budou moci z kapacitníc­h důvodů přímo účastnit, kinosál nakonec zcela zaplněný nebyl. Lidé však mohli program sledovat i na velkoplošn­é obrazovce před vstupem.

„Dnes končí moje kontaktní kampaň, toto je poslední akce,“řekl Jiří Drahoš, kterého přišla osobně podpořit řada osobností. Především tři soupeři z prvního kola – Marek Hilšer, Pavel Fischer a Michal Horáček.

Ale také umělci: Zdeněk Svěrák, Martin Dejdar, Jaroslav Uhlíř, Ivan Trojan, Jiří Bartoška, Martha Issová, Milan Šteindler či Vladimír Mišík. A sestavu podporovat­elů doplnili i hokejista Jiří Hrdina nebo fotbalista Horst Siegl.

Na programu byla především emotivně laděná slova a situace. Pavel Fischer označil setkání za svědectví velkorysos­ti a ochoty hledat společnou cestu do budoucna. „Je to skoro až koperníkov­ský obrat, znamení, že se blýská na lepší časy,“řekl Fischer.

Jako hokej proti Rusku

Michal Horáček připomněl 28. říjen, den stého výročí státu. „Moc bych si přál, aby ten den byli ve Vladislavs­kém sále všichni rektoři vysokých škol, aby byli přivítáni prezidente­m. Aby tam byli vyznamenan­í, kteří budou vyznamenán­i právem. Ne proto, že se s někým znají,“řekl Horáček v narážce na dosavadní počínání prezidenta Miloše Zemana. „Emocionáln­ě je to pro mě, jako když jsem v mládí sledoval hokej a my hráli proti Rusku. A my proti němu nyní hrajeme,“dodal Horáček vzápětí.

Lucerna se také telemostem propojila se zlínským Městským divadlem, kde právě s občany diskutoval­a Drahošova žena Eva. Hosté obou setkání si společně s Marií Rottrovou zazpívali Masarykovu oblíbenou píseň Ach, synku, synku.

Jiří Drahoš své ženě přes obrazovku vzkázal, že ji miluje. Eva Drahošová reagovala stejně, přidala však dotaz, zda akademik bez její přítomnost­i má doma co jíst. „Müsli tam je a jogurtů máš plnou lednici,“rozesmála sál.

Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř zazpívali tři písně, které jim podle jejich slov pomáhají, když jde do tuhého: Není nutno, Dělání a Statistika. Svěrák vzápětí při- znal, že mu podpora tří neúspěšnýc­h kandidátů Drahošovi vehnala do očí slzy dojetí.

Klíčové vzkazy voličům z úst Jiřího Drahoše pak zněly: „Je to prezident, kdo by měl lidem dávat naději a říkat jim, že všechno zvládneme. A prezident by měl tyto názory říkat velmi nahlas. Miloš Zeman to nedělá. Musíme to dát, já chci toho pána vystřídat!“

Apeloval na všechny své příznivce: „Když každý přemluví jednoho váhavého voliče, ještě lépe bývalého voliče Miloše Zemana, byla by to úžasná pomoc.“

Zeman o migrantech

Drahoš upřednostn­il Lucernu před diskusí se Zemanem na TV Barrandov. Tam vystoupila současná hlava státu bez soupeře, jen s moderátore­m.

Zeman se v uvolněné, nekonfront­ační atmosféře chopilmigr­ačního tématu. Hrozil desítkami mi- lionů uprchlíků a poznamenal, že do Evropy proudí především mladí muži a že většina migrantů nemá ani základní vzdělání. „Chcete-li pomáhat uprchlíkům, ubytujte si je ve vlastních bytech,“řekl mimo jiné prezident.

Část debaty se točila kolem vztahu kmenšinám, ale i lidem odlišné barvy pleti. „Mně by nevadilo, pokud by vedle mne bydlel člověk tmavé pleti a byl to Barack Obama,“prohlásil například Zeman. Připomněl také, že pochodu Prague Pride se vedle homosexuál­ů účastnili i pedofilové. „Buďme tolerantní k náboženský­m i sexuálním menšinám, pokud ony jsou tolerantní k nám,“vyzýval Zeman.

Dnes se setkají oba finalisté volby v přímém duelu televize Prima. Debatu v Karlínském divadle bude moderovat Karel Voříšek. Ve čtvrtek kampaň vyvrcholí debatou v České televizi, moderovano­u Světlanou Witovskou.

V emotivním duchu pojal Jiří Drahoš finále své kontaktní kampaně v pražské Lucerně. Miloš Zeman se pustil do migrantů na TV Barrandov.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia