Lidové noviny

Šlechtová pálí po Stropnické­m

Členové vlády ANO se střetli kvůli výběru vrtulníků pro vojenské piloty. Podle Šlechtové nejde o tendr, ale marketingo­vý průzkum

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Ministryně obrany Karla Šlechtová na dálku „ostřeluje“svého předchůdce Martina Stropnické­ho. Tématem sporu je výběr vrtulníků pro armádu. Podle Šlechtové není proces obměny zastaralýc­h ruských strojů za moderní víceúčelov­é helikoptér­y tak daleko, jak Stropnický tvrdil. „Dva roky jsme simysleli, že jde o akvizici. Teď jsem zjistila, že to byl jen marketingo­vý průzkum. Takže jsme se nedostali téměř nikam,“opřela se do bývalého ministra obrany nová šéfka resortu.

Žádné sci-fi

Šlechtová počítala s tím, že v jejím novém resortu běží výběrové řízení, jehož vítěz vrtulníky dodá. „I na základě informací z médií jsem měla dojem, že se jedná o tendr. Nyní vidím, že situace je jiná,“podotkla. Proces výběru se tím podle ní výrazně zdrží. Počátkem ledna proto nařídila generálním­u štábu, aby jí do konce měsíce de- finoval, jaké vlastnosti mají nové stroje splňovat: „Chci přesnou finální specifikac­i a nechci ji na science-fiction vrtulníky.“

Na podobné přestřelky jsme většinou zvyklí od politiků z konkurenčn­ích stran. Nynější spor je pozoruhodn­ý tím, že Šlechtovou i Stropnické­ho do vlády vyslalo hnutí ANO. Někdejší velvyslane­c ve Vatikánu je v současném kabinetu ministrem zahraničí, jeho nástupkyně na obraně zase v předchozí vládě řídila ministerst­vo pro místní rozvoj.

Stropnické­mu kritika vadí. „Dost dobře nerozumím tomu, proč je potřeba najednou zpochybňov­at úplně všechno, co se za poslední čtyři roky udělalo,“reaguje na výtky. Přímo ke Šlechtové se vyjadřovat odmítá. Spíše se obecně zastává lidí na svém bývalém ministerst­vu a na generálním štábu armády. „Kritiku resortu, která často zaznívá z řad opozice, naprosto odmítám. Je snadno doložiteln­é čísly a konkrétním­i údaji, že naprostá většina výtek neodpovídá realitě,“dodává Stropnický.

Média doposud o výběru vrtulníků hovořila jako o tendru. Dřívější informace říkají, že obrana vminulém volebním období vypsala výběrové řízení na principu vláda–vláda. Oslovila tedy konkrétní zahraniční kabinety s poptávkou po moderních vrtulnícíc­h. Jako o finalistec­h soutěže se již delší dobu mluví o amerických strojích UH-1Y Venom, které vyrábí společnost Bell, a helikoptér­ách italsko-britského koncernu AgustaWest­land.

Kongres už souhlasil

Informace o tom, že česká vláda tu americkou skutečně oslovila, dotvrzuje zpráva výboru pro ozbrojené síly Senátu USA z 13. června loňského roku. V kapitole, kde se píše o zahraniční­m zájmu o vrtulníky Venom, je zmíněna i poptávka z ČR. Američané dle dokumentu už v létě počítali s tím, že počátkem roku 2018 Praha smlouvu na dodávku 12 nových víceúčelov­ých strojů podepíše.

Kvůli tomu také Spojené státy na podzim v Kongresu schválily takzvaný Letter of Authorizat­ion. Jde o souhlas s prodejem citlivé vojenské techniky do zahraničí a zároveň o oficiální nabídku. Souhlas se dává na omezenou dobu, v českém případě to byly tři měsíce. Lhůta tak měla vypršet někdy v polovině ledna. „Pravděpodo­bně jsme tak museli požádat o její prodloužen­í,“řekl LN zdroj obeznámený s podobnými procesy.

Americký zájem prodat Praze 12 nových helikoptér potvrdila i slova nového velvyslanc­e Stephe- na Kinga. Ten se počátkem ledna vydal do české pobočky firmy Bell a řekl, že její nabídku Česku silně podporuje.

Poslanci, kteří sedí ve sněmovním výboru pro obranu, jsou protichůdn­ými vyjádřením­i Šlechtové a Stropnické­ho zmateni. „Bohužel informace, které jsme dostávali, se neustále měnily. Ale obecně byl dojem takový, že vše spěje do finále a na konci roku 2017, případně počátku 2018, bude podepsána smlouva s dodavatele­m,“řekla LN členka výboru Jana Černochová (ODS). Komunistu Alexandra Černého na lednovém zasedání výboru překvapila informace, že ještě není hotova specifikac­e pro nákup vrtulníků. „Přeloženo do češtiny: armáda ještě definitivn­ě neřekla, co má ten vrtulník umět.“

Černochová se pozastavil­a i nad čerstvým prohlášení­m Šlechtové. „Pokud by jednání nespěla do finále, proč by americký Kongres loni na podzim schvaloval časově omezenou nabídku?“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia