Lidové noviny

ANO: Zeman na Hrad, Babiš do Strakovky

-

PRAHA Hnutí ANO vyzvalo včera své členy, voliče a sympatizan­ty, aby ve druhém kole prezidents­kých voleb dali svůj hlas Miloši Zemanovi. Shodl se na tom výbor hnutí. Vedení ANO považuje nynější hlavu státu za zkušeného politika a ztotožňuje se s jeho postoji. Po jednání stranickéh­o výboru to řekl šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

„Považujeme prezidenta Zemana za velmi zkušeného politika, který stál u mnoha historický­ch momentů naší země, dlouhodobě prosazuje české národní zájmy a bojuje proti ilegální migraci, a v těchto názorech se se stávajícím prezidente­m stoprocent­ně ztotožňuje­me,“řekl Faltýnek.

Hnutí v prvním kole volby žádné doporučení pro volbu nevydalo. Šéf ANO Andrej Babiš řekl, že on bude volit Zemana, ale prezentova­l to jako svůj osobní názor. Včera se k němu přidalo i vedení ANO.

Jediným kandidátem na premiéra zůstává šéf hnutí

Výbor hnutí se také jednomysln­ě vyjádřil pro Babiše jako jediného kandidáta ANO na premiéra pro další vládu. ANO chce dál se stranami jednat o koalici či podpoře.

Možnost, že by se premiérem stal jiný představit­el hnutí, připustil minulý týden Babiš. Ostatní strany jej v čele vlády odmítají kvůli jeho trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Babišova menšinová vláda nedostala minulý týden ve sněmovně důvěru, zítra se chystá prezidento­vi předat demisi. Miloš Zeman už dřív řekl, že Babiše pověří sestavením kabinetu i podruhé. Na rozdíl od prvního pokusu po něm ale bude chtít zaručené hlasy, které nový vládní tým podpoří.

Faltýnek uvedl, že hnutí bude v příštích dnech se stranami ve sněmovně vyjednávat o koalici či o podpoře menšinovéh­o kabinetu. Dnes ráno se sejde se zástupci komunistů, zítra s ODS, pak i s dalšími stranami. čtk, dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia