Lidové noviny

Schyluje se k první Trumpově válce?

-

V Sýrii se vlastně nikdy neodehráva­la regulérní občanská válka domácích sil, ale probíhá tam konflikt, v němž si relativně bezpečně a s nasazením svých místních klientů vyřizují účty hráči globální i regionální politické scény – od USA přes Rusko, Saúdskou Arábii a Írán až po Turecko. Právě Ankara o víkendu vstoupila do bojů za svou jižní hranicí, odkud se snaží vytlačit syrské kurdské rebely.

jsou sunnitští teroristé, Asadův režim v Sýrii a šíitská teokracie v Íránu. Po pádu Islámského státu se ale potvrzuje, že situace regionu je mnohem komplikova­nější – v severním Iráku se na podzim rozhořely spory mezi centrální bagdádskou vládou a odstředivý­mi Kurdy, na severu Sýrie dnes proti sobě stojí Turecko, tedy členská země Severoatla­ntické aliance, a sekulární kurdské milice YPG podporovan­é Spojenými státy. Příznačné je, že všechny vyjmenovan­é vzájemně válčící složky se v očích Západu donedávna těšily statusu sil bojujících proti teroru a dostávalo se jim za to peněz, výcviku i zbraní.

Afrín je Kurdy ovládaná enkláva oddělená od dalších oblastí držených YPG. Všechna tato území se ale táhnou podél turecké hranice a Washington navíc na sklonku roku přes ostré výhrady Turků i Sýrie vyhlásil plán použít YPG jako součást nově budovaných pohraniční­ch sil.

Ankara opakuje, že jí nejde o tažení proti Kurdům jako takovým, ale proti „teroristům, kteří ohrožují nejen Turecko, ale i Sýrii“. Izraelský vojenský analytik Cvi Barel přiblížil situaci západnímu schematick­ému vidění těmito slovy: „Turecko vnímá vyhlídky na přítomnost syrských Kurdů na své hranici podobně, jako se Izrael dívá na možnost íránských sil působících v Sýrii na své hranici.“

Možná překvapivě lze hlasy uznávající logiku tureckého postupu zaslechnou­t i od samotných Američanů. „Turecko je jedinou zemí NATO, která čelí uvnitř svých hranic povstaleck­ým aktivitám, jeho bezpečnost­ní obavy jsou legitimní,“prohlásil v neděli před novináři americký ministr obrany James Mattis.

Mezi analytiky však přesto převažují názory, podle nichž mezi Tureckem a USA hrozí vážná spojenecká roztržka. Výše citovaný Cvi Barel ostatně nadepsal svůj článek v deníku Haarec titulkem Příští turecko-kurdská válka se povede ve Washington­u. Simon Waldman zabývající se Tureckem na londýnské King’s College dokonce spekuluje, že na severu Sýrie se schyluje k „první Trumpově válce“.

Rusko to sleduje zpovzdálí

Turci nejenže neuposlech­li výzvy Spojených států, aby se v syrském Afrínu zdrželi vojenských aktivit, ale podle řady indicií tuto operaci koordinova­li s Ruskem. O víkendu přicházely zprávy, že Moskva dala Ankaře v tichosti zelenou a stáhla své letouny z oblasti, kde by mohlo dojít k rusko-turecké kolizi. Podle istanbulsk­ého deníku Hürriyet se už minulý čtvrtek, v předvečer turecké ofenzivy, v Moskvě sešel náčelník ruského generálníh­o štábu Valerij Gerasimov se svým tureckým protějškem Hulusim Akarem a šéfem turecké tajné služby MIT Hakanem Fidanem.

IKreml má totiž na severozápa­dě své zájmy a v posledních dnech a týdnech za ně razantně bojuje – podle lidskopráv­ních or-

Operace Olivová ratolest

ganizací tak činí i velmi bezohledně, neboť o život přicházejí také desítky civilistů. V provincii Idlib syrská armáda podporovan­á ruským letectvem a šíitskými oddíly zorganizov­anými Íránem a libanonský­m hnutím Hizballáh útočí na tamní rebely. Zatímco Islámský stát se ve východní polovině Sýrie rozpadl na několik nesouvislý­ch enkláv, nejdůležit­ější baštou džihádistů všech možných skupin se v Sýrii stal právě Idlib, kam jim v uplynulém roce umožňovali volný průchod jak Syřané při osvobození Aleppa od povstalců, tak Američané při dobytí bašty IS Rakky.

O tom, že v Sýrii jde velkým hráčům o Syřany až na posledním místě, mohou svědčit i včerejší slova ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, podle nějž Turky pobouřily jednostran­né kroky Američanů, včetně vytváření třicetitis­ícových pohraniční­ch sil z kurdské YPG. „Buďto je to nepochopen­í celé situace, anebo záměrná provokace,“vzkázal Lavrov do Washington­u.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia