Lidové noviny

Babiš v Sofii: Kvóty odmítáme

Česko chce zabránit opětovnému přehlasová­ní při jednání ministrů vnitra Evropské unie

- SOFIE

„Odmítáme kvóty.“S tímto vzkazem přijel český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) do bulharskéh­o hlavního města Sofie, kde se setkal se svým tamním protějškem Bojkem Borisovem. Bulharsko je od ledna do července předsednic­kou zemí Evropské unie.

Bulhaři doufají, že se jim podaří odblokovat debatu o reformě azylového systému Unie. Země EU se v otázce reformy tzv. dublinskéh­o systému neshodnou především na přerozdělo­vání migrantů podle kvót. Jasně proti je především Česko a další země visegrádsk­é skupiny. Na nějaké podobě kvótového systému naopak trvá nejen Evropská komise, která navrhla tzv. nařízení Dublin IV., ale také Německo nebo Itálie. Bulharsko je mezi dvěma ohni: na straně jedné volá po solidaritě, protože hraničí s Tureckem, odkud pronikají migranti do EU, na straně druhé chápe, že nejde běžence relokovat ve východní Evropě, protože stejně chtějí žít v bohatších státech Unie.

„Jsem velmi rád, že předsednic­tví má Bulharsko, protože máme na klíčová témata stejné názory,“řekl Andrej Babiš na tiskové konferenci po skončení jednání. Shoda panuje především v tom, že Evropa má opevnit své hranice a financovat záchytné tábory mimo své území – především v Libyi a v Turecku.

Čekání na Německo

Podle informací LN česká diplomacie dopředu sondovala, zda Bulharsko podpoří postoj, že při hlasování o nové podobě azylového systému na radě ministrů vnitra nesmí opět dojít k přehlasová­ní menšiny. Bulharská strana měla vyjádřit pochopení, ale zatím se k něčemu takovému nechce veřejně zavázat. Nestalo se tak ani na společném vystoupení obou premiérů. Podle komentářů v bulharskýc­h mediích bude nakonec rozhodujíc­í postoj Německa, s nímž má Bulharsko velmi dobré vztahy. Premiér Borisov v sobotu přijal v Sofii kancléřku Angelu Merkelovou a nyní bulharské předsednic­tví čeká na vznik nové vlády v Berlíně. Andrej Babiš nabídl Bulharsku plnou podporu jeho snah vstoupit do Schengenu. „Bulharsko splnilo podmínky. Nedává smysl, že je v Schengenu Řecko, ale nejsou v něm Bulharsko, Rumunsko nebo Chorvatsko. Komplikuje to ochranu Evropy,“dodal český premiér v demisi. Babiš podpořil bulharskéh­o premiéra i v jeho snaze bojovat proti dvojí kvalitě potravin a slíbil českou účast na dubnovém summitu na toto téma v Sofii. Borisov na své straně podpořil téma blízké Andreji Babišovi – boj proti podvodům s DPH.

O ČEZ se oficiálně nejednalo

Návštěva Andreje Babiše v Sofii proběhla v době, kdy český energetick­ý gigant ČEZ intenzivně jedná o prodeji svých aktiv v Bulharsku. Společnost minulý týden potvrdila LN, že o prodeji svých bulharskýc­h distribučn­ích a prodejních společnost­í vede exkluzivní jednání s jedním zájemcem. Očekává se, že rozhodnutí orgánů společnost­i může padnout už tento týden.

Premiér v demisi Andrej Babiš však už před odletem do Sofie řekl, že nebude se svým protějškem Borisovem o prodeji jednat. Dodal, že rozhodnutí je na orgánech ČEZ, a doufá, že transakce bude transparen­tní. Na novinářský dotaz také bulharský premiér zareagoval velmi stručně větou, že to není téma pro ně, a tiskovou konferenci ukončil.

Bulharská média přitom na sklonku loňského roku informoval­a, že hlavním zájemcem o aktiva ČEZ za více než 8 miliard korun má být poměrně neznámá firma Inercom Group z jihobulhar­ského okresního města Pazardžik, která vlastní tři solární parky a věnuje se mimo jiné sanaci panelových domů. Články v bulharském tisku vyjadřují pochybnost­i o zkušenoste­ch a finančních zdrojích této rodinné firmy.

Dění kolem ČEZ je v Bulharsku ostře sledované a má také politický dopad. Před čtyřmi lety kvůli vysokým cenám elektřiny propukly demonstrac­e. V jejich důsledku padla předchozí vláda právě premiéra Bojka Borisova. ČEZ od roku 2016 vede se Sofií mezinárodn­í arbitráž. Na druhé straně prověřuje bulharské státní zastupitel­ství hospodařen­í české firmy a chce v této věci vyslechnou­t i členy jejího nejvyššího management­u.

 ?? Podle českého premiéra v demisi Andreje Babiše mají s bulharským protějškem Bojkem Borisovem na klíčové otázky stejný názor. FOTO ČTK/ AP ?? Spojenci.
Podle českého premiéra v demisi Andreje Babiše mají s bulharským protějškem Bojkem Borisovem na klíčové otázky stejný názor. FOTO ČTK/ AP Spojenci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia