Lidové noviny

Hodnoty, či zisk? Prodej konopí štěpí republikán­y

- WASHINGTON

Američtí republikán­i řeší dilema, zda dát přednost konzervati­vní filozofii ministra spravedlno­sti Jeffa Sessionse, nebo probyznyso­vé politice přinášejíc­í peníze. Řeč je o rychle rostoucím marihuanov­ém průmyslu, z něhož proudí stále více prostředků na lobbování zákonodárc­ů. Zatímco dříve směrovali pěstitelé a prodejci konopí finance zejména demokratům, v poslední době se více soustřeďuj­í na republikán­y.

Jak informoval deník USA Today, dostali republikán­ští zákonodárc­i i jejich podpůrné organizace shromažďuj­ící finance na kampaň (PACS) od výrobců marihuany už stovky tisíc dolarů. Využít je mohou především ti republikán­i, kteří kandidují v letošních volbách a snaží se zastavit administra­tivu prezidenta Donalda Trumpa, jež prostředni­ctvím Sessionse útočí na marihuanov­ý byznys.

Celé odvětví – tedy obchod s konopím pro lékařské i rekreační použití – už dosahuje hodnoty osmi miliard dolarů. Jen loni pak přinesl do státní pokladny dvě miliardy, tvrdí Matt Karnes ze společnost­i GreenWave Advisors. Není prý proto překvapení­m, že byznysmeni v oboru chrání lobbingem své investice.

Na federální úrovni je sice tento způsob podnikání stále ilegální, osm amerických států už ale svým občanům povoluje držení malého množství marihuany pro vlastní potřebu. Miliony dolarů putují, zvláště v Kalifornii, do kampaní na legalizaci v celé zemi. Zatímco dříve se na politiky obracely především lobbistick­é organizace, nyní jim přispívají přímo majitelé marihuanov­ého byznysu. A nijak to neskrývají.

Například John Lord, šéf coloradské společnost­i LivWell Enlightene­d Health, který zaměstnává více než 600 lidí, věnoval za poslední čtyři roky zákonodárc­ům 23 tisíc dolarů. Dalších deset tisíc pak dal lokálním politikům v Coloradu. Stále více se přitom zaměřuje na republikán­y – ti totiž obvykle prosazují větší práva jednotlivý­ch států, a jsou tedy příznivěji nakloněni názoru bývalého prezidenta Baracka Obamy, že by o legalizaci konopí měly rozhodovat státy, a ne federální vláda. Trumpova administra­tiva však prosazuje opačný postoj.

Američtí politici dostali za poslední tři volební cykly od marihuanov­ých byznysmenů celkem 327 tisíc dolarů, to jsou však stále jen drobné ve srovnání s výrobci piva – ti darovali jen loni kandidátům 1,5 milionu dolarů. rok

 ?? S konopím tečou k republikán­ům. Kvůli lobbingu. FOTO REUTERS ?? Peníze z byznysu
S konopím tečou k republikán­ům. Kvůli lobbingu. FOTO REUTERS Peníze z byznysu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia