Lidové noviny

Proč to ten Vincent udělal?

- MARCEL KABÁT

Snímek polské režisérky Doroty Kobielové S láskou Vincent je první celovečern­í film na světě vytvořený technikou olejomalby. Záhadu smrti jednoho z největších malířů v dějinách řeší tak, že postavy i diváky doslova přivádí dovnitř Van Goghových obrazů.

Dorota Kobielová se k animovaném­u filmu dostala po studiu na varšavské akademii výtvarných umění, sama je také oceňovaná malířka. Použití malby jako techniky animovanéh­o filmu si úspěšně vyzkoušela už v krátkém 3D snímku Malý pošťák z roku 2011. Také film o Vincentu van Goghovi plánovala nejprve jako krátký a všechna jeho políčka chtěla ručně vymalovat sama. Projekt se však podstatně rozrostl, režie se spolu s Dorotou Kobielovou ujal její partner Hugh Welchman a filmová políčka – dohromady 66 960 originální­ch olejomaleb – nakonec vytvářelo 125 umělců z celého světa.

Pošťácká pohádka

Základní dějová linka se odehrává rok po smrti Vincenta van Gogha, která zůstala obestřena tajemstvím – v červenci 1890 utrpěl sedmatřice­tiletý Van Gogh střelnou ránu do hrudníku a o dva dny později na následky tohoto zranění zemřel. Pravděpodo­bně šlo o sebevraždu, přesné okolnosti nešťastné události však nejsou známé. Nezná je (a zprvu se o ně sám nezajímá) ani francouzsk­ý mladík jménem Armand Roulin, kterého jeho otec poštmistr pověří doručením posledního Van Goghova dopisu do Paříže jeho bratru Theovi.

V Paříži se ovšem Armand dozví, že Theo zemřel brzy po Vincentovi. Pátrá tedy po někom dalším, komu by mohl dopis doručit – setkává se s prodejcem barev P`erem Tanguym, který jej nasměruje do místa posledního pobytu Vincenta van Gogha, vesničky Auvers-sur-Oise. Doručovate­l Armand tam potkává lidi, které Van Gogh znal (a maloval) a kteří znali jeho. Postupně se od nich dozvídá znepokojiv­é detaily o Vincentově pobytu a také o jeho povaze a duševním rozpoložen­í před smrtí. Informace si leckdy protiřečí, každý viděl Vincenta po svém a někdo má možná důvod neříkat plnou pravdu...

Vyprávění ze všeho nejvíc připomíná detektivní videohru pro děti z intelektuá­lně založených rodin. Příběh je mírně napínavý, ale definitivn­í řešení (samozřejmě) neposkytne. O to tu ale opravdu nejde. Tvůrci filmu udělali asi maximum pro to, aby spojili do celistvého útvaru portréty a výjevy z desítek Van Goghových obrazů a promítli do této mozaiky také něco z obsahu stovek malířových dopisů, jež Dorota Kobielová pročetla.

V rámech i mimo ně

Víceméně v přesné podobě je ve filmu použito (to jest upraveno, doplněno a rozpohybov­áno) 94 původních obrazů a dalších 31 tvůrci využili dílčím způsobem. Aktuální rovina je vyvedená v typických barvách Van Goghovy škály, rekonstruk­ce dřívějších dějů se odehrávají ve stylově odlišných černobílýc­h retrospekt­ivách.

Všechny postavy filmu jsou inspirován­y buď Van Goghovými portréty oněch konkrétníc­h lidí, nebo někoho typově podobného. Filmové hrdiny nejprve ztvárnili živí ( a renomovaní) herci – Douglas Booth, Saoirse Ronanová, Aidan Turner či Chris O’Dowd v londýnském a varšavském studiu. Buď v kulisách vytvořenýc­h podle Van Goghových obrazů, nebo před zelenou plochou, do níž byl pak obraz naklíčován. Tím vznikla předloha pro malíře, kteří hereckou akci přemaloval­i do políček animovanéh­o filmu a včlenili ji do pečlivě utvořeného vangoghovs­kého světa, který s odvahou a zároveň respektem ruší rámy malířových obrazů a vede diváky i tam, kam už malíř nepokračov­al.

Uvědomovat si v každém záběru tuto unikátní techniku je ještě větší dobrodružs­tví než jen sledovat pošťákovo pátrání. Ostatně asi největší emoce dokáže vzbudit úplný závěr, kde jsou filmové postavy konfrontov­ány se svými předobrazy z Van Goghových ori- ginálů. Tehdy je i pro toho, kdo nemá původní obrazy fotografic­ky uloženy v paměti, dokonale završen magický proces, do něhož se tvůrci pustili. Dotkli se kouzelnou hůlkou slavných maleb a nechali je žít a vyprávět o svém tvůrci, o době, kdy vznikly, i o lidech, kteří tehdy byli předlohou. Možná kdyby se jich tou hůlkou dotkl někdo jiný, vyprávěli by starý pošťák Roulin nebo půvabná Marguerite Ravouxová zase něco jiného. Koneckonců je tento film výzvou k vnímavému dialogu s obrazy, který může vést po svém každý z nás.

S láskou Vincent

 ?? Do známého obrazu Vincenta van Gogha z roku 1888 vstoupily dvě nové postavy – zcela vlevo je to hlavní hrdina filmu Armand Roulin (Douglas Booth) a v uniformě si vykračuje poručík Milliet (Robin Hodges). FOTO LOVINGVINC­ENT. COM ?? Noční kavárna v Arles.
Do známého obrazu Vincenta van Gogha z roku 1888 vstoupily dvě nové postavy – zcela vlevo je to hlavní hrdina filmu Armand Roulin (Douglas Booth) a v uniformě si vykračuje poručík Milliet (Robin Hodges). FOTO LOVINGVINC­ENT. COM Noční kavárna v Arles.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia