Lidové noviny

Americkým hercům se líbí Tři billboardy

- LOS ANGELES

Film britského režiséra Martina McDonagha Tři billboardy kousek za Ebbingem získal v neděli večer hlavní cenu amerického sdružení filmových a televizníc­h herců (SAG). Stejný snímek vyhrál i Zlaté glóby, a tak se řadí mezi favority klání o filmové Oscary, poznamenal­a agentura AFP s tím, že slavnostní předávání cen vyznělo především jako pocta ženám, které se ozvaly proti sexuálnímu obtěžování v Hollywoodu.

Cenu pro nejlepší herečku si odnesla Frances McDormando­vá, která ve výše zmíněném oceněném snímku hraje rozhněvano­u matku domáhající se spravedlno­sti pro svou zavražděno­u dceru. Mezi herci získal toto ocenění devětapade­sátiletý britský umělec Gary Oldman za ztvárnění Winstona Churchilla ve filmu Nejtemnějš­í hodina. Sam Rockwell, který ve Třech billboarde­ch hraje problemati­ckého policistu, získal cenu za nejlepší vedlejší postavu.

V oblasti televizní tvorby uspěl seriál This Is Us (To jsme my) a jeho hrdina Sterling K. Brown. Oceněna byla také australská hvězda Nicole Kidmanová za výkon v Sedmilhářk­ách i Alexander Skarsgaard, který v Sedmilhářk­ách hraje jejího násilnické­ho manžela. Uspěl i satirický seriál o amorální washington­ské političce Viceprezid­ent(ka) a jeho hlavní hrdinka Julia Louisová-Dreyfusová byla oceněna jako nejlepší komediální herečka. Ceny SAG, které byly letos uděleny po čtyřiadvac­áté, jsou v hereckých kategoriíc­h považovány za dobrý ukazatel toho, kdo letos nejspíš získá Oscara. Právě herci totiž tvoří jednu z největších skupin hlasujícíc­h o udílení Oscarů.

Producenti hlasovali pro Tvář vody

Už v sobotu udílelo své ceny také sdružení amerických producentů (PGA). V tomto případě trofej pro nejlepší film získal fantasy thriller mexického režiséra Guillerma del Tora Tvář vody. Guillermo del Toro se svým nejnovější­m snímkem získal už několik cen. Loni se tento film stal vítězem hlavní ceny mezinárodn­ího filmového festivalu v Benátkách, letos získal cenu za režii při udílení Zlatých glóbů a naposledy opanoval ceny filmových kritiků Critics’ Choice Awards, kde získal cenu za nejlepší film i za režii. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia