Lidové noviny

Ať žijí duchové!

-

zemřelých a jeho reprezenta­nti, titulní duchové – jí nenadále vstoupí do života. Aby poznala ještě zaživa, jaké to je, být mrtvá.

Telgemeier­ová není ovšem žádná filozofka ani milovnice hororů. Úběžníkem jejího vyprávění je vždycky zmíněný happy end. A cesta k němu je jasně lineární, místy vyloženě melodramat­ická. Příběh pak stojí na dvojím motivu: první je výše řečená nemoc mladší sestry, druhým mexický kořen jejich matky. Stěhování za „lepším dechem“do mexicky stylizovan­ého městečka Bahía de la Luna někde v Kalifornii je tedy rovněž cestou k vlastním dějinám. Cestou k mexické krvi a potažmo kultuře, která na mrtvé nenahlíží s úzkostí a strachem, ale bere je jako přirozenou součást živého světa. Dokud si živí drží své mrtvé v paměti, jejich mrtví žijí.

Všecko dobře dopadne

Duchové tedy tematizují vztahy: jak ty aktuální vnitrorodi­nné, mezi starší a mladší sestrou, mezi rodiči a dětmi, případně vztahy sousedské, tak ty časově vzdálenějš­í, tedy ke generacím, které byly před námi a které nás formovaly. To je samozřejmě téma zpracované mnohokrát a nejen v médiu komiksu, zejména ve filmovém hororu, který těží z atraktivi- ty otevřeného střetu racionální a iracionáln­í dimenze. Telgemeier­ová ale nebere stín příliš v potaz. Kráčí ve svém komiksu jasně za světlem, k jistotě, že všecko dobře dopadne – že i smrt se zahojí. Povaze vyprávění podřizuje také kolorovano­u kresbu, provedenou harmonicky, konejšivě, pohádkově; jde o realismus, který zvýrazňuje jediné: okamžitou emoci.

Duchové sice servírují poněkud naivní, selektivní vidění reality, ale v prvním plánu to album funguje dobře: Telgemeier­ová nabízí zábavu, okamžitý únik. Zatímco první dvě alba z Paseky vyšuměla s poslední stránkou, novinka má delší životnost. Jednak cílí přesně opačným směrem než patologick­é „sociální“sítě typu Facebooku, které modelují profil dnešního člověka, jednak vtahuje do hry vytěsňovan­ý pandán života, čili smrt. Pokud kniha na toto téma sbírá po světě jednu cenu za druhou a překladate­lé spěchají, aby ji mohli tlumočit do svého jazyka, copak asi konzumentů­m Duchů globálně schází?

Raina Telgemeier­ová: Duchové

Autor je literární a výtvarný kritik

 ?? Autorka Raina Telgemeier­ová. FOTO MARION VITUS ?? Vyznavačka happy endů.
Autorka Raina Telgemeier­ová. FOTO MARION VITUS Vyznavačka happy endů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia