Lidové noviny

Trpce bezútěšný rok první

Trump během prvních dvanácti měsíců ve funkci zápolil s mnoha skandály. Přesto v něj jeho stoupenci věří

-

Newyorské metro se občas přes apatii dlouhé jízdy a únavy z hektického rytmu života mění ve vášnivou, zaujatou veřejnou diskusi. V dobách obamomanie tu lidé básnili o nastupujíc­ím prezidento­vi Baracku Obamovi a mnozí přeříkával­i jeho projevy. Nadšení a úžas vystřídala jakási mentální vyprahlost. Donald Trump během prvního roku svého prezidents­tví mnohé své kritiky přivedl do stavu trpké bezútěšnos­ti.

„Představ si, že by se Obama namočil byť jen do jediného skandálu a` la Trump. Konzervati­vci by ho ukřižovali,“řekl mi nedávno muž středního věku, který se představil jako Aaron. Během chvíle přešel k rasové otázce. „Já jako černoch v Trumpovi jasně vidím produkt americké rasistické kultury,“dodal.

Trump těžce zasáhl mnoho lidí v tomto liberálním městě. Především Trumpova bezohledno­st vůči minoritám; viz jeho „prdele světa“, výrok na adresu lidí přicházejí­cích do Ameriky z Afriky a Karibiku a jeho benevolent­ní reakce na letní pochod neonacistů ve Virginii. Trump nedokázal šokující záběry neonacistů pochodujíc­ích po americké půdě se zapálenými loučemi jednoznačn­ě odsoudit.

Důvody proti impeachmen­tu

Odpor liberálů se často mění ve výzvu k Trumpově odvolání. Mnozí volají po uplatnění 25. dodatku americké ústavy, který hovoří o tom, že mentálně nestabilní prezident by měl být z funkce prezidenta odstraněn. Jak ale napsal magazín The Economist, takový krok by Ameriku těžce poškodil. Časopis jmenoval tři důvody.

Za prvé onen dodatek byl vepsán do ústavy po atentátu na prezidenta Johna Fitzgerald­a Kennedyho s představou, že by Kennedy přežil a zůstal v kómatu. Za druhé, Trumpovy prezidents­ké výroky se příliš neliší od jeho bezostyšné rétoriky během prezidents­ké kampaně a jeho impeachmen­t by mohl zemi jednoduše přivést do časů oligarchie hrstky mocichtivý­ch a bohatých.

Je také nutno přiznat, že Trumpovo prezidents­tví je v některých ohledech úspěšné. Stačí pohled na současnou ekonomicko­u situaci. Amerika v průměru vytváří 170 tisíc pracovních míst měsíčně, nezaměstna­nost vytrva- le klesá a hrubý domácí produkt roste o tři procenta. Členové teroristic­ké organizace Islámský stát jsou na útěku, ztratili své bašty jak v Iráku, tak v Sýrii.

Silná ekonomika a teroristé na ústupu jsou pro mnohé Trumpovi příznivce dostačujíc­ím důkazem toho, že jejich prezident si vede skvěle. Nadále v něm vidí lidového prezidenta, kterým jim rozumí jako žádný jiný předchozí šéf Bílého domu.

Obdivovaný šampion

Trump i přes své bohatství a životní styl playboye totiž nemůže být vnímán jako člen oněch pobřežních elit velkých měst, spíše zapadá do škatulky celebrity. Nenabízí žádný intelektuá­lní rozbor dané situace, nepropůjču­je se k poeticky povznášejí­cím projevům. Trump jde rovnou k věci, často bezohledný­m způsobem, ale tato jeho smělost mluvit spatra tak, jak „to cítí“, mu nadále u jeho skalních příznivců sbírá body.

Jeho stoupenci touží po tom, co má on, tedy peníze, ženy, luxus. Jiní v něm nadále vidí svého šampiona a věří, že s ním v Bílém domě jejich vlastní životy nabudou lesku generací jejich otců a dědů.

Trump jednoduše umně hraje na nostalgii po starých dobrých časech, kdy pracovat manuálně v továrně znamenalo slušné a mnohdy i nadstandar­dní živobytí.

Trumpovi voliči jsou navíc přesvědčen­i, že to jsou právě teroristé a imigranti, kdo je drží na kolenou. Žádná chamtivost nadnárodní­ch korporací či nacionalis­mus, dva oblíbené terče liberálů.

Pak je tu téma propagandy. Mnozí trumpovci jednoduše věří tomu, co jim prezident říká, a to klidně všem navzdory. Často se to odráží v průzkumech. Organizace Pew Research například zjistila, že drtivá většina voličů Donalda Trumpa má za to, že Trump (tak jak slíbil) odstranil zdravotní reformu Baracka Obamy.

Faktem zůstává, že i přes absolutní kontrolu obou komor Kongresu republikán­i nedokázali takzvanou Obamacare postavit mimo zákon. Trump sám takové představy živí a vytváří tak dojem odlišné reality. Často se přitom pasuje do role hlavní a jediné postavy.

Ten, který se o nás postará

„Lidé se často neradi snaží porozumět komplexním problémům. Chtějí, aby jim někdo řekl, že všechno bude v pohodě a že se o ně někdo stará. Potřebují, aby jim někdo dané téma nabídl v podobě snadno straviteln­ých kousků,“řekl mi Sam Ewen, profesor komunikací z newyorské univerzity Hunter College.

A Trumpovi voliči svého prezidenta nadále hltají, a to i přesto, že v Bílém domě nebyl ulhanější prezident. List The Washington Post na počátku roku napsal, že Trump během prvního roku svého prezidents­tví vyslovil přes 2000 lží...

 ?? Prezident USA Donald Trump na listopadov­ém summitu ASEAN s vietnamský­m premiérem a filipínský­m prezidente­m. FOTO ČTK/ AP ?? Showman.
Prezident USA Donald Trump na listopadov­ém summitu ASEAN s vietnamský­m premiérem a filipínský­m prezidente­m. FOTO ČTK/ AP Showman.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia