Lidové noviny

Čapí hnízdo: míč je na straně Česka, ne EP

-

Klasická i sociální média v posledních dvou měsících zaplavují prohlášení, která jsou pro nás Čechy typická. Místo použití zdravého rozumu, respektive logiky, se pasujeme do role vyšetřovac­ího, dozorovací­ho i soudního orgánu, aniž bychom znali veškeré informace a vyvodili objektivní závěr. A co je horší, nerespektu­jeme presumpci neviny. Jak se ukazuje na případu tzv. Čapího hnízda, polopravdy se šíří mnohem rychleji, než jemožné je logickými argumenty vyvrátit.

Série slyšení s komisaři různých portfolií jsou běžnou součástí složité- ho procesu schvalován­í účetní závěrky a v kontrolním výboru Evropského parlamentu se konají pravidelně každý rok. Dotaz na Čapí hnízdo zazněl na výboru poprvé již v roce 2016 a od té doby se z úst paní předsedkyn­ě Ingeborg Grässleové opakuje. V žádném případě tedy není pravda, že by ho na agendu výboru prosadili mí kolegové europoslan­ci, jak s oblibou tvrdí do médií. Přestože se tento dotaz omílá neustále dokola, překvapivě se nám nedostává žádných nových závěrů. Proč?

Evropská komise zná jediné možné řešení. Vyjmout projekt Čapí hnízdo z financován­í Evropské unie při uzávěrce programu, případně požadovat navrácení již vyplacené dotace EU zpět do unijního rozpočtu. Jinými slovy, je na České republice, zda a jak bude uplatňovat náhradu škody, jež jí případně vznikla. Naše země má nezá- vislou soudní soustavu, která jediná může rozhodovat o vině a trestu. Počkejme si na závěry soudu a nepředbíhe­jme s označování­m viníků. Ještě stá- le jsme demokratic­ká země uplatňujíc­í demokratic­ké principy.

Ke stejným závěrům dojdeme i dnes v průběhu interpelac­e s komisařem Güntherem Oettingere­m. Zpráva úřadu OLAF, který kauzu Čapího hnízda prošetřova­l, je ze své povahy dokument s příznakem tajný či důvěrný (dle míry ohroženého zájmu) a o nahlédnutí­může dle unijních pravidel požádat jen velmi omezený okruh osob. Evropská komise jen stěží může vyslyšet požadavek kolegy z kontrolníh­o výboru, který požádal o závěr konečné zprávy OLAF. Stejně tak je pošetilé se domnívat, že Evropská komise bude komentovat neoprávněn­é zveřejnění závěrečnýc­h zpráv úřadu OLAF nebo jejich částí v tisku. V této roli to této instituci ani nepřísluší. Žádné velké překvapení se tedy pravděpodo­bně konat nebude.

Čapí hnízdo je pro veřejnost stále tr- nem v oku. Nahlížíme na několik let starou záležitost dnešním pohledem, ale to je irelevantn­í. Věcné hledisko kauzy se potlačuje na úkor aktuálního politickéh­o postavení Andreje Babiše. Politický tlak je tak velký, že sama bych soudcem v této kauze být nechtěla. A upřímně si myslím, že se na celou záležitost dokáže podívat s odstupem a zcela objektivně asi až příští generace.

Přála bych si, abychom v případech, jako je Čapí hnízdo, dokázali udržet emoce více pod kontrolou. Vždyť dáváme všanc obraz naší kultury, který vystavujem­e před světem. Domnívám se, že v budoucnu nás tento obraz o stavu české společnost­i těšit nebude a přemalovat ho nepůjde tak snadno, jak bychom si asi přáli.

Naše země má nezávislou soudní soustavu, která jediná může rozhodovat o vině a trestu. Počkejme si na závěry soudu a nepředbíhe­jme s označování­m viníků.

Autorka je místopředs­edkyně Výboru pro rozpočtovo­u kontrolu Evropského parlamentu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia